Záhadný únos a vražda dětské královny krásy: Průlom v případu je po 27 letech na spadnutí

Malá Miss, šestiletá JonBenét Ramseyová, byla úspěšnou dětskou královnou krásy. Až do 26. prosince 1996, kdy její rodiče zavolali na policii s tím, že jejich dcera byla unesena. Následně ji nalezli mrtvou. Nyní, když by malá miss slavila své 32. narozeniny, by se její vražda mohla objasnit. O případu informovala americká televize Fox News.

Malá JonBenét byla zavražděna o Vánocích v roce 1996 v Boulderu v Coloradu. Ráno 26. prosince si matka malé dívky všimla vzkazu připevněného na schodech. Jednalo se o dva listy papíru, na kterých se psalo, že její dcera byla unesena a za její bezpečný návrat únosce požaduje 118 tisíc dolarů, a to s podrobnostmi, že se ještě ozve. Na místo přijela policie a následně všichni očekávali telefonát. Nikdo ale nevolal. Otec John Bennet Ramsey šel proto znovu prohledat dům. A ve sklepě našel mrtvé tělo své malé dcery.

Pátrání se během let ubíralo všemi směry, mezi podezřelými byli i rodiče děvčátka, ale viník se nikdy nenašel. Ramsey proto na policii neustále naléhá, aby případ řešila. Požaduje, aby byly využity dnešní moderní technologie, například genetické metody a investigativní genealogie. Nabídly se dokonce i nezávislé výzkumné týmy, které by technologie mohly použít a pomoci s pátráním. Ovšem podle televize Fox News, která o situaci informovala, by musela boulderská policie nezávislým týmům předat všechny důkazy. Jedině tak by mohl být vytvořený DNA profil podezřelého. Ten by se pak mohl porovnat s databázemi.

O vyřešení případu usiluje i petice

Do případu se angažuje také Cindy Smit-Marrová, dcera detektiva Lou Smita, který na případu pracoval. Její otec byl tím, kdo přišel s teorií, že za smrtí malé JonBenét může někdo cizí a ne její rodina. Smit-Marrová spolu s dvanácti dobrovolnými vyšetřovateli navrhuje, aby na DNA policie otestovala spodní prádlo děvčátka. „Ramseyovi to neudělali a tenhle případ by šel vyřešit pomocí DNA, které bylo na místě činu nalezeno,“ uvedla Smit-Marrová pro Daily Mail.

John Bennet Ramsey dokonce založil petici „Spravedlnost pro JonBenét Ramsayovou“, ve které vládu Colorada žádá, aby provedení testů DNA umožnila. „Je nepřijatelné, že policie nechce a nehodlá přijmout pomoc od někoho, kdo ji nabízí,“ řekl Ramsey pro Fox News. Petici již podepsalo více než 22 tisíc lidí. Takové množství podpisů je pro Ramseyho hnacím motorem, aby na vládu dál tlačil a konečně zjistil, co se jeho dceři stalo.

Tagy: