Česku bych plyn dávno vypnul. Ještě se k nám připlazí, má jasno ruská biatlonová legenda

Už je jasné, že Ruska se nebude týkat kvalifikace na fotbalové Euro, které v roce 2024 hostí Německo. Z aktuálnějších akcí Rusy mine kvůli rozpoutání války na Ukrajině i blížící se biatlonová sezona. A to u sankciovaného národa způsobilo pořádné rozhořčení. Ozvala se i legenda sovětské éry Alexandr Tichonov.

Kongres Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v Salcburku rozhodl o tom, že ruští a běloruští závodníci nebudou nadále vpuštěni do Světového poháru ani na mistrovství světa. Přítomní delegáti hlasovali téměř jednomyslně, přičemž prostor k vyjádření dostali i prezidenti suspendovaných federací.

Ruský šéf Viktor Majgurov kolegům vyčetl, že jednají pod vlivem emocí a rusofobie, prezident běloruské asociace Andrian Cybulski biatlonové famílii zase vzkázal, že takhle se rodina nechová.

Ostatní ale neobměkčili, což v Rusku způsobilo značné podráždění. I když se objevila i výjimka – tabu prolomil Anton Babikov, jenž uvedl, že nevidí smysl v tom zlobit se na IBU a chce, aby byl svět přátelský. To ale byla kapka v moři frustrace. Do verdiktu mezinárodního biatlonového orgánu se opřel i Alexandr Tichonov, čtyřnásobný zlatý olympijský medailista ze sovětské éry.

Kontroverzní osoba, která po kariéře zastávala pozici viceprezidenta IBU a také byla odsouzena spolu s dalšími lidmi včetně bratra za plánování vraždy Amana Tulejeva, bývalého gubernátora Kemerovské oblasti. Žádný čas ve vězení ale Tichonov nestrávil díky okamžité amnestii. Rovněž byl usvědčený z korupce, když se snažil úplatkem zajistit, aby se ututlala dopingová kauza.

Pro státní zpravodajskou agenturu RIA Novosti uvedl, že je naprostý nesmysl, když IBU chce, aby se ruský biatlon distancoval od armády. „Měli by se starat o vlastní věci, a to o rozvoj biatlonu. Teď je tam historicky nejslabší složení výkonného výboru,“ podotkl.

Všechny potrestáme

A pak spustil drsnější rétoriku. „My je potrestáme. V Evropě už jenom prší. V České republice a Německu brzo nebude žádný sníh. Ještě se sem k nám připlazí. Já už bych jim všem dávno vypnul plyn,“ pohrozil.

Jedenáctinásobný mistr světa rovněž zmínil, že začíná vnímat „oteplení“ vztahů s Američany. „Chtějí, aby se Rusové mohli účastnit mezinárodních soutěží. Američané vládnou a všechny tyto sankce nebudou mít dlouhého trvání. Jsem si jistý, že před námi pokleknou,“ konstatoval 75letý Tichonov.

Tagy:
sport Rusko suspendace IBU Světový pohár v biatlonu Mezinárodní biatlonová unie biatlon Anton Babikov Alexandr Tichonov