Odvaha ruského biatlonisty. Sankce chápe, to jeho předchůdkyně mluví o parchantech

Není mnoho ruských sportovců, kteří by se odvážili komentovat invazi na Ukrajinu dirigovanou Vladimirem Putinem. Spíše drží „pusu“ a krok, případně považují sankce z dílny Západu za neakceptovatelné. Vzácnou výjimku představuje biatlonista Anton Babikov. A Michal Krčmář ho chválí.

„Díky za to! Nechci a ani nehážu všechny do jednoho pytle. Dlouho se čekalo na podobné vyjádření. Jak se říká – lepší někdy než nikdy. Díky Antone,“ poslal na Twitter Krčmář, stříbrný medailista z biatlonového sprintu na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Chválil svého kolegu Antona Babikova, kterého ani v nadcházející sezoně nebude na zasněžených tratích biatlonových areálů potkávat. Mezinárodní biatlonová unie (IBU) totiž prodloužila zákaz účasti Rusů a Bělorusů v závodech pod její hlavičkou.

Babikov nepatří mezi ruskou většinu, pro kterou je vyloučení ze soutěží nespravedlivé. „Politika by neměla zasahovat do sportu,“ opakují neustále ti, kteří nechápou sportovní důsledky „speciální vojenské operace“. Nicméně muž, kterému 31letý Krčmář přiznal kredit, si nestěžuje.

„Nevím, kdo čekal něco jiného. Abych byl upřímný, tak nečekám, že by nás nechali závodit. Chci, aby byl celý svět přátelský, všichni žili v míru a řešili problémy hladu, klimatu a čehokoliv jiného, ale aby neválčili. To mě znepokojuje mnohem víc, než co řekne vedení IBU. Ať si každý myslí, co chce, ale měl bych se zlobit na IBU? Nevidím v tom smysl,“ komentoval rozhodnutí Babikov, mistr světa ve štafetě z roku 2017.

I když rodák z Ufy neřekl nic třaskavého, stále jeho názor znamená hodně. Zcela se vymyká tradiční ruské rétorice a mezi řádky je možno vyčíst, že na trestání Putinových činů i ve sportovní říši není podle něj nic závadného. Zajímavé je také to, že rozhovor Babikov odvážně poskytl ruské stanici Match TV, která spadá pod státní plynárenský podnik Gazprom.

Jsou to parchanti

Jinak ale u jeho krajanů dominuje rozhořčení. Biatlonoví funkcionáři a biatlonové osobnosti sice také přiznávají, že pokračující suspendování čekali, adekvátní ale podle nich není. Web Championat píše, že rozhodnutí IBU zapadá do trendu „odstraňování našich sportovců“. „Není jasné, co s tím má sport společného,“ prohlásil trenér Alexandr Kasperovič.

Jako přijatelnou by nebral ani variantu, v rámci které by biatlonisté startovali pod neutrální vlajkou. „Měli bychom tím ukazovat, že jsou naši sportovci bez otce a matky? Musíme reprezentovat stát,“ poznamenal.

Ikona ruského běžeckého lyžování i biatlonu Anfisa Rezcovová se v rozhořčení nijak nekrotila. „Jsou to parchanti, bojí (IBU) se nás. My jsme ta největší síla. Přála bych si, aby ji ostatní pocítili, ale očividně se nás bojí,“ cituje Championat majitelku pěti olympijských medailí. Tři z nich získala Rezcovová v biatlonu, včetně dvou zlatých.

Pro nacházející sezonu 2022–2023 platí, že avizovanou sílu ruských biatlonistů mohou při izolovaném závodění pocítit jen Bělorusové.

Tagy:
Vladimir Putin Olympijské hry Pchjongčchang sport IBU Michal Krčmář Ufa Gazprom biatlonista sportovní sankce Mezinárodní biatlonová unie válka biatlon Anton Babikov Anfisa Rezcovová