Vstoupili jsme na okraj Časiv Jaru, tvrdí Rusové. Ukrajina to popírá, v oblasti se bojuje

Ukrajinský voják v oblasti Siversku (1. 4. 2024)

Rusové tvrdí, že vstoupili do Časiv Jaru, Ukrajina to popírá

Ruská agentura RIA Novosti tvrdí, že invazní jednotky vstoupily na okraj ukrajinského města Časiv Jar v Doněcké oblasti. Ukrajinská armáda to popřela. Její mluvčí Andrij Zadubinnyj řekl agentuře Reuters, že se na místě sice bojuje, ale Rusové na okraji města nejsou.

Rusové tvrdí, že se dokázali probojovat na předměstí Časiv Jaru. „Od našich pozic k samotnému městu Časiv Jar zbývá přibližně půl kilometru,“ řekl RIA Novosti Jan Gagin, poradce Moskvou dosazeného šéfa okupované části ukrajinské Doněcké oblasti: „Řekněme, že už jsme na předměstí.“ Ukrajinské jednotky samotné město podle okupačního činitele silně opevnily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NATO nebude stranou konfliktu na Ukrajině, řekl Stoltenberg. Vyloučil vyslání jednotek

„Nevěřte ruským zprávám,“ řekl později Reuters mluvčí ukrajinské armády Andrij Zadubinnyj. „Situace je tam velmi obtížná, boje pokračují, ale oni (ruští vojáci pozn. red.) tam nejsou,“ dodal mluvčí. Časiv Jar se nachází zhruba deset kilometrů západně od Bachmutu a stal se opěrným bodem ukrajinských jednotek poté, co se Rusové po těžkých a dlouhých bojích Bachmutu loni v květnu zmocnili.

Ukrajinská agentura Unian dopoledne napsala, že Rusové útočí na Časiv Jar a pozastavili útoky u Kupjansku, který se nachází několik desítek kilometrů severněji v Charkovské oblasti. Odkazuje se přitom na pravidelnou ranní operační svodku ukrajinského generálního štábu, jenž informoval o 65 bojových střetech za uplynulý den a oznámil, že invazní jednotky v té době u Kupjansku neútočily.

„V bachmutském směru naši vojáci odrazili 30 útoků v okolí obcí Bilohorivka, Verchnokamjanka v Luhanské oblasti; (dále u obcí) Spirne, Časiv Jar, Ivanivske, Stupočky, Kliščijivka, Andrijivka v Doněcké oblasti, kde se nepřítel za podpory letectva snažil zlepšit taktické postavení,“ uvedlo velení ukrajinských ozbrojených sil.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

O útocích ruské armády na okolí Časiv Jaru informoval ve čtvrtek také americký Institut pro studium války (ISW), který uvedl, že ruská armáda podnikla mechanizovaný útok u východního okraje města. ISW ve své zprávě cituje nejmenovaného ukrajinského vojáka, podle kterého se obráncům podařilo zničit zhruba 40 procent obrněných vozů zapojených do úderu. Podle ISW ruská armáda zvyšuje tempo a sílu svých mechanizovaných útoků na východě Ukrajiny.

O složité situaci na frontové linii před několika dny na svém webu informovala stanice CNN, která mimo jiné informovala o náznacích zhoršujícího se ukrajinského postavení také u Časiv Jaru. Odkazovala se přitom na informace ukrajinských i ruských vojenských blogerů, podle kterých ruské invazní síly dosáhly u tohoto města významného pokroku.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Charkovská oblast Doněcká oblast Bilohorivka Časiv Jar Institut pro studium války Kupjansk UNIAN