NATO nebude stranou konfliktu na Ukrajině, řekl Stoltenberg. Vyloučil vyslání jednotek

Nemáme v úmyslu poslat na Ukrajinu bojové jednotky NATO, prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance. Ukrajinu podporujeme v její obraně proti ruské agresi, to z nás nedělá stranu konfliktu, dodal Jens Stoltenberg po skončení dvoudenního jednání ministrů zahraničí zemí NATO v Bruselu. Hlavním tématem setkání byla situace na Ukrajině, NATO si ale ve svém bruselském sídle rovněž připomnělo 75. výročí založení aliance.

„NATO není a nebude stranou konfliktu na Ukrajině,“ uvedl Stoltenberg na závěrečné tiskové konferenci. „Nemáme v plánu mít na Ukrajině bojové jednotky NATO, nikdo nás o to nežádal, dodal s tím, že Ukrajina žádá zejména zbraně, munici a výcvik pro své vojáky.

ČTĚTE TAKÉ: Fronta padne kdekoli, kde si Rusové usmyslí. Ukrajinští důstojníci se děsí brzké ofenzivy

Šéf NATO reagoval mimo jiné na vyjádření mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, který uvedl, že vztahy Ruska a NATO se dostaly na úroveň přímé konfrontace. „Země NATO, aliance jako taková, jsou už skutečně zavlečeny do konfliktu okolo Ukrajiny,“ citoval Peskova server Vedomosti.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina také kritizoval rozšiřování NATO, s čímž podle něj souvisí přibližování armádní infrastruktury aliance k ruským hranicím.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Reportáž z noční frontové mise na ukrajinské frontě

Tagy: