Vybírají se peníze na otcův pohřeb, varuje dcera ghanského prezidenta před podvodníky

Zanetor Rawlingsová, nejstarší dcera bývalého ghanského prezidenta Jerryho Rawlingse, který zemřel 12. listopadu letošního roku, varovala na sociálních sítích před podvodníky, kteří získávají finanční prostředky na pohřeb jejího otce.

„Modus operandi těchto zločinců je nejprve upoutat pozornost nic netušících lidí, kteří si skutečně přejí vyjádřit soustrast. Poté přistoupí k získávání darů na pohřeb,“ řekla Rawlingsová v pátek v ghanském parlamentu, kde zastupuje volební obvod Klottey Korle.

Dcera bývalého prezidenta na sociálních sítích jako příklad uvedla, že podvodník poslal své oběti informace ohledně bankovního účtu jejím jménem se slovy: „Zkuste prosím darovat, pokud můžete“, přičemž tvrdil, že finanční prostředky jsou „na pohřeb“.

Trestný čin druhého stupně

Rawlingsová upozornila, že „předstírání jiné identity je trestný čin“ a „každý chycený bude stíhán“. Podle ghanského trestního zákoníku z roku 1960 by osoba, která podvádí jinou osobu pod falešnou záminkou, „měla být vinna z trestného činu druhého stupně“.

Rawlingsová v úterý zveřejnila na Facebooku fotografii, na které tančí se svým otcem. „Hrozně mi chybíš, tati,“ napsala k příspěvku.

Jerry Rawlings před tím, než se stal demokraticky zvoleným prezidentem, převzal dvakrát pomocí vojenských převratů nad Ghanou kontrolu. Dále dohlížel na přechod Ghany k pluralitní demokracii a vyhrál volby v letech 1992 a 1996. V roce 2001 odstoupil. Působil jako zprostředkovatel v ghanské politice a na různých mezinárodních diplomatických pozicích, mimo jiné jako zástupce Africké unie v Somálsku. Zemřel ve věku 73 let.

Tagy: