Ženy stihnou za volantem malování, muži vybržďování. Co říkají data o nehodách?

Ženy vs. muži za volantem

Řízení auta muži vs. ženy

Ženy zmatkařky a muži agresoři s vybodovaným řidičským kontem. Nové statistiky o mužském řidičském umění nevypovídají zrovna lichotivě. Ovšem ženy prý mají pomalejší nebo zbrklé reakce. Za to ale tvoří jen 12 % hříšníků se sníženým řidičským kontem.

Muži jako agresivní predátoři a ženy jako stvoření, která se věnují všemu možnému –⁠ jen ne pořádně řízení. Podobných stereotypů jsou plné silnice. „Muži se snaží nějakým způsobem prosadit svou, vyjádřit potřebu dominovat nad něčím. Předjíždění, vybržďování, vytrubování, toho se dopouštějí převážně muži,“ uvádí dopravní a klinický psycholog Martin Kořán.

Podle nových čísel centra dopravního výzkumu je v Česku 56 % řidičů a 44 % řidiček. Coby hříšníci ale muži s převahou vedou. „Bodovaných přestupků mají muži zhruba 82 % ze všech. Pokud jde o ty nejtěžší nehody, kde dochází k úmrtí či těžkému zranění, u mužů je největším problémem nepřiměřená rychlost a u žen je to častěji nepozornost, rozptýlení třeba mobilním telefonem,“ popisuje Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP.

Říká se, že žena za volantem je jako hvězda, vy ji vidíte, ale ona vás ne. Ve skutečnosti ženy vidí a vnímají úplně všechno a dokážou u toho dělat spoustu věcí. „Pakliže vezou dítě, tak se podívají, jak si hraje, telefonují za jízdy, prohlíží si něco v mobilu, ráno při špičce se malují. Žena si myslí, že zvládne více věcí,“ uvádí Kořán

„Ženy, jsou třeba rozptylované a nesoustředěné na výuku,“ říká instruktor autoškoly Petr Crkva. Podle učitelky z autoškoly Kateřiny Trubkové mají ženy nejčastěji problém s parkováním.

I když žen za volantem neustále přibývá, mají řidičky obecně nižší sebevědomí než muži. Je to dáno i tím že ročně najezdí podstatně méně kilometrů.

Tagy: