Výborný: Zemědělci mají na protest právo, ale ne důvod. Německé trable v Česku nejsou

V Chomutově protestovali zemědělci.

Ministr zemědělství Marek Výborný o protestech zemědělců

Více než stovku traktorů mohli v pondělí potkat řidiči na Chomutovsku. Čeští zemědělci tam totiž vyrazili na protestní jízdu, kterou chtěli symbolicky podpořit své kolegy v Německu a současně vyjádřit nespokojenost se směřováním českého zemědělství. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) mají na protest sice právo, ale důvody k němu prý nejsou.

Protestní jízdy se účastnily desítky traktorů a dalších zemědělských strojů. Hospodáři si je vyzdobili transparenty s nápisy: „Zachraňme umírající zemědělství“ nebo „Vládo, přestaň s náma vorat!“ Podle ministra zemědělství Marka Výborného mají zemědělci na protest samozřejmě legitimní právo. „Našim zemědělcům a farmářům ho neupírám. Není k tomu ale mnoho důvodů. Beru to jako legitimní podporu jejich německých kolegů, ale upozorňuji, že to, proti čemu protestují němečtí zemědělci, u nás funguje,“ popsal Výborný ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Berlín v obležení traktorů. Protestující zemědělci vypískali ministra financí

„Chtěli bychom změnit směr toho, kam míří české i evropské zemědělství,“ řekl organizátor protestní jízdy Jakub Bodnárik. „Chceme státu platit daně, chceme pracovat, ale nechceme diskriminaci. Chceme stejné podmínky, jako mají všechny členský státy, a rovný dotační přístup,“ podotkl zemědělec Pavel Reš.

S Bodnárikem už se Výborný prý telefonicky spojil. „Pozval jsem ho na osobní jednání. Rád si vyslechnu jejich kritiku, připomínky a návrhy. Zatím mám ale pocit, že jde o obecnou kritiku. Rád bych věděl, co konkrétně by mělo být změněno,“ sdělil Výborný.

Zemědělci si stěžují také na konkurenceschopnost. „Jsem v permanentním kontaktu jak se zemědělci a farmáři, tak s asociacemi, které je zastupují. Budeme debatovat o tom, zda fungování českého zemědělství nebudeme chtít nějak upravit,“ slíbil ministr zemědělství.

Protesty se dotkly také Prahy. Před sídlo vlády ve Strakově akademii totiž v pondělí v jednu hodinu přijelo auto s vozíkem plným hnoje. Ten potom dva lidé vzali pomocí vidlí a lopaty a přeházeli ho přes plot. Výborný to označil za partyzánštinu. „Distancovala se od toho i Agrární komora, která u nás zastupuje podstatnou část zemědělců,“ podotkl Výborný.

Tagy: