Výbuch auta během nákupní špičky na tržišti v Sýrii zabil sedm lidí. Další jsou zraněni

Nejméně sedm osob přišlo o život a dalších 30 bylo zraněno při výbuchu auta na rušném tržišti v syrském městě Azaz nedaleko hranic s Tureckem. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace od místních obyvatel a záchranářů.

Automobil vybuchl v době nákupní špičky, v pozdních nočních hodinách, po přerušení půstu v době muslimského ramadánu. Výbuch se podle jednoho ze svědků uskutečnil při velkém návalu nakupujících. Někteří vážně zranění byli převezeni do místních nemocnic.

ČTĚTE VÍCE: Seznam „nepřátel“. Putinův moderátor předčítal jména lidí, kteří uctili památku Navalného

K odpovědnosti se bezprostředně nikdo nepřihlásil.

Město je obývané Araby a spravují ho syrské povstalecké skupiny podporované Tureckem a vystupující proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Od doby, kdy zde před více než dvěma lety vybuchl automobil, bylo ale město relativně klidné.

Důležitá města v severozápadní hraniční oblasti byla v posledních letech často zasažena bombovými útoky odpálenými v přeplněných civilních oblastech. Obyvatelé a povstalci v severozápadní oblasti obývané převážně Araby a ovládané povstalci již dlouho podezřívají z útoků Kurdy vedené syrskými kurdskými milicemi YPG, kteří kontrolují rozsáhlé oblasti na severovýchodě Sýrie a východně od Eufratu v severní Sýrii. YPG taková obvinění dlouhodobě popírají. Jiní podezírají skupiny loajální Asadovi.

Sýrie je od roku 2011 ve válečném stavu. V současné době je země rozdělena. Hlava státu Bašár Asad nyní kontroluje dvě třetiny země s pomocí svých spojenců, Ruska, Íránu a libanonských milic Hizballáh. Severozápad je pod kontrolou opozičních sil.

Tagy:
oběti výbuch Sýrie exploze automobil tržiště mrtví Bašár al-Asad Eufrat Lidové obranné jednotky Azaz