Seznam „nepřátel“. Putinův moderátor předčítal jména lidí, kteří uctili památku Navalného

Cestu na poslední rozloučení s Alexejem Navalným si našli západní diplomaté i mnoho Rusů

S Navalným se přišly rozloučit tisíce lidí

Rusové, kteří se rozhodli po smrti Alexeje Navalného veřejně uctít památku opozičního předáka, mohou být ve své vlasti ohroženi. Jejich jména se totiž mohou dostat na veřejnost. Přesně to se stalo ve Volgogradu. Moderátor místní televizní stanice totiž zcela účelově ve vysílání předčítal jména těch, kteří k městskému památníku politických represí přišli položit květiny.

Uctít památku Alexeje Navalného či Borise Němcova, zesnulých politiků a tváří opozice vůči ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, chce v Rusku velkou kuráž. Pouhý výraz náklonosti k těmto dvěma osobnostem může mít pro mnohé Rusy drsné následky.

ČTĚTE TAKÉ: Dvořák: V Putinovi je nacionalistické šílenství i racionalita. Chystá se obnova trestu smrti?

Příkladem budiž aktuální situace, která se stala ve Volgogradu. Moderátor místní televize Sergej Mazanov totiž začal během vysílání předčítat jména lidí, kteří šli uctít Navalného památku položením kytice na pomník. O konání moderátora informoval například ruskojazyčný opoziční portál Meduza sídlící v Lotyšsku.

Mazanov se ve vysílání dušoval, že „jeho tým provedl investigativní žurnalistiku“, aby vypátral, kdo všechno donesl k památníku květiny v období mezi Navalného smrtí a jeho pohřbem. Památník politických represí ve Volgogradu se podle něj mezitím stal „poutním místem Navalnistů“.

Nepřekvapí, že on sám se proti Navalnému silně vymezoval. „Tohle je kriminálník a člověk, který otevřeně pracoval pro naše nepřátele,“ prohlašoval v televizi mimo jiné Mazanov. To bylo pouze jedno z mnoha obvinění, které opozičnímu předákovi věnoval. Podle něj Navalnyj rovněž „urážel veterány Velké vlastenecké války (Rusové tak označují 2. světovou válku; pozn. red.)“ a předtím prý „ukradl se svým bratrem les“.

„Investigativa ještě neskončila“

Podle Meduzy nakonec Mazanov přečetl více než 15 jmen, navíc ve vysílání ukázal jejich fotografie a uváděl odkazy k jejich profilům na sociálních sítích. Stejně tak se diváci mohli dozvědět, kde mají tito lidé pracovat. Moderátor dodal, že nejde o „definitivní seznam, investigativa ještě neskončila“.

Obecně ale prokremelský novinář před lidmi, kteří uctili Navalného květinami, varoval s tím, že „otevřeně vyznávají opoziční myšlenky“. „Nadešel čas, jak říká Vladimir Vladimirovič (Putin), k boji, tak budeme bojovat našimi metodami,“ měl dále prohlásit Mazanov.

Navalnyj zemřel v polovině února v ruské trestanecké kolonii IK-3 zvané Polární vlk nacházející se za polárním kruhem. Jeho tělo obdržela rodina až osm dní po smrti. Jeho manželka, Julija Navalná, tvrdí, že důvodem mělo být vyprchání účinků jedu v těle. Je přesvědčená, že její manžel byl otráven látkou novičok. S tou se setkal již před lety. Tehdy byl kvůli otravě převezen na léčení do Německa.

Otravu tehdy Navalnyj přežil a v roce 2021 se vrátil do Ruska, kde byl okamžitě zatčen. Napřed byl za údajnou korupci odsouzen na 3,5 roku vězení, v roce 2022 dostal dalších devět let. Na svobodu se již nedostal.

Tagy: