Výbuch v centru Prahy i exploze u Jonáka. Student z Pardubic není prvním bombovým útočníkem

K výbuchu dosud nezjištěné trhaviny došlo 2. června 1990 na Staroměstském náměstí v Praze. Neznámý pachatel ji umístnil na pomník Mistra Jana Husa a opodál položil igelitovou tašku s odpalovacím zařízení, které se těsně před výbuchem vznítilo. Na sn. Žena ošetřuje jednoho ze zraněných na Staroměstském náměstí krátce po výbuchu.

Bombové útoku v Česku

S případy, kdy lidé chystají nebezpečné výbušniny, se čeští policisté naštěstí tak často nesetkávají. Pachatelé se zpravidla chtějí mstít někomu konkrétnímu, explozí ale mohou ohrozit i nevinné lidi.

Jeden z vůbec prvních bombových útoků naší novodobé historie se odehrál v roce 1990. Tehdy explodovala výbušnina přímo na Staroměstském náměstí. Trubková bomba zranila 18 lidí. Naštěstí nikdo nezemřel, viníka se ale dodnes nepodařilo dopadnout.

V následujících letech si pomocí výbušnin hlavně vyřizovali účty členové nejrůznějších gangů a postavy tehdejšího podsvětí. Výbuch například vyděsil i Ivana Jonáka, jednu z nejvýraznějších postav devadesátých let.

Opravdu vážný incident, který ohrozil velké množství lidí, byl výbuch bytového domu ve Frenštátu pod Radhoštěm v roce 2013. Co zprvu vypadalo jako nešťastná náhoda, se ukázalo jako nebezpečný kalkul jednoho z obyvatel domu na jehož konci policisté napočítali šest mrtvých lidí. Nechtěl o bydlení přijít kvůli exekuci a tak raději byt vyhodil do povětří. Sám během výbuchu zahynu

Na zmiňovaná divoká devadesátá léta dal vzpomenout bombový útok v roce 2014. Tehdy přišla do firmy na výrobu bazénů na Berounsku zásilka, která po otevření explodovala a zabila manažera firmy. Policisté tehdy měli podezřelého, který zásilku odeslal. Nikdy ho ale nevypátrali.

Tagy: