Východním Slovenskem se prohnalo tornádo. V obci Petkovce jsou domy bez střechy

Východním Slovenskem se prohnalo tornádo. (autor: Facebook/Meteo Východ)

Starosta obce Petkovce o tornádu

Ve čtvrtek k večeru se obcí Petkovce na východě Slovenska prohnalo tornádo. Živel strhl střechy rodinných domů, polámal stromy a poškodil elektrické vedení. Kontakt vzdušného víru se zemí přitom trval jen několik desítek sekund.

O tornádu v obci v okrese Vranov nad Topľou informoval starosta Pavol Hybala. Dosud byly nahlášeny škody u několika rodinných domů. „Bylo vidět, jak se vír točí a všechno zvedá. Plechy ze střech odnesl možná sto metrů daleko,“ sdělil.

CNN Prima NEWS následně popsal, jak se tornádo obcí prohnalo. „Slyšel jsem velký hluk a bouchání. Šel jsem ven a když jsem se podíval z kopce, tak jsem viděl vír, ve kterém létaly papíry, hadry a další věci. Byl jsem šokovaný,“ uvedl. Když sešel níže, viděl pruh od tornáda. „Poškozené domy, polámané stromy a poškozené elektrické vedení. Bylo to strašné,“ doplnil.

Řádění živlu podle něj trvalo jen minutu či dvě, ale demolovalo vše, co mu přišlo do cesty. „Je zde spoušť,“ doplnil starosta s tím, že o žádných zraněných zatím neví. Čtyři rodinné domy přišly o střechu, další tři jsou poškozené, píše web sme.sk.

Kde všude došlo ke škodám, nedokázal starosta přesně určit, dosud nestihl projít celou obcí. Tornádo bylo údajně zaznamenáno i v obcích Čierne nad Topľou a Bystré.

Na místě zasahují dvě desítky hasičů

S odklízením škod v obci pomáhají i hasiči. „Téměř dvě desítky profesionálních a dobrovolných hasičů aktuálně zasahují v obci Petkovce. Tornádo strhlo a poškodilo střechy na čtyřech rodinných domech a strhlo elektrické vedení,“ uvedli hasiči na svém facebookovém profilu. „Komunikace zde je neprůjezdná,“ uvedla pak jejich mluvčí.

Společně odstraňují polámané a popadané stromy s částmi střech z komunikací. Poškozené střechy překrývají plachtami. Hasiči následně v komentářích potvrdili, že nikdo z obyvatel obce nebyl zraněn.

Tagy:
počasí Slovensko Facebook CNN Prima NEWS střecha škody rodinný dům tornádo elektrické vedení Petkovce sbor dobrovolných hasičů Vranov nad Topľou