Východním Slovenskem se prohnalo tornádo. V obci Petkovce jsou domy bez střechy

Východním Slovenskem se prohnalo tornádo. (autor: Facebook/Meteo Východ)

Starosta obce Petkovce o tornádu

Ve čtvrtek k večeru se obcí Petkovce na východě Slovenska prohnalo tornádo. Živel strhl střechy rodinných domů, polámal stromy a poškodil elektrické vedení. Kontakt vzdušného víru se zemí přitom trval jen několik desítek sekund.

O tornádu v obci v okrese Vranov nad Topľou informoval starosta Pavol Hybala. Dosud byly nahlášeny škody u několika rodinných domů. „Bylo vidět, jak se vír točí a všechno zvedá. Plechy ze střech odnesl možná sto metrů daleko,“ sdělil.

CNN Prima NEWS následně popsal, jak se tornádo obcí prohnalo. „Slyšel jsem velký hluk a bouchání. Šel jsem ven a když jsem se podíval z kopce, tak jsem viděl vír, ve kterém létaly papíry, hadry a další věci. Byl jsem šokovaný,“ uvedl. Když sešel níže, viděl pruh od tornáda. „Poškozené domy, polámané stromy a poškozené elektrické vedení. Bylo to strašné,“ doplnil.

Řádění živlu podle něj trvalo jen minutu či dvě, ale demolovalo vše, co mu přišlo do cesty. „Je zde spoušť,“ doplnil starosta s tím, že o žádných zraněných zatím neví. Čtyři rodinné domy přišly o střechu, další tři jsou poškozené, píše web sme.sk.

Škody po kontakte tornáda so zemou v obciach Skrabské a Petkovce zdokumentoval Matúš Kokinda. Ďakujeme.

Posted by Meteo Východ on Thursday, August 5, 2021

Kde všude došlo ke škodám, nedokázal starosta přesně určit, dosud nestihl projít celou obcí. Tornádo bylo údajně zaznamenáno i v obcích Čierne nad Topľou a Bystré.

Na místě zasahují dvě desítky hasičů

S odklízením škod v obci pomáhají i hasiči. „Téměř dvě desítky profesionálních a dobrovolných hasičů aktuálně zasahují v obci Petkovce. Tornádo strhlo a poškodilo střechy na čtyřech rodinných domech a strhlo elektrické vedení,“ uvedli hasiči na svém facebookovém profilu. „Komunikace zde je neprůjezdná,“ uvedla pak jejich mluvčí.

Hasiči odstraňujú následky tornáda v obci Petkovce ‼️🚒 Takmer dve desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov...

Posted by Hasičský a záchranný zbor on Thursday, August 5, 2021

Společně odstraňují polámané a popadané stromy s částmi střech z komunikací. Poškozené střechy překrývají plachtami. Hasiči následně v komentářích potvrdili, že nikdo z obyvatel obce nebyl zraněn.

Tagy:
počasí Slovensko Facebook CNN Prima NEWS střecha škody rodinný dům tornádo elektrické vedení Petkovce sbor dobrovolných hasičů Vranov nad Topľou