Vyčíslení muniční iniciativy: Česko vyjde na téměř 900 milionů, oznámil Fiala

Petr Fiala

Fiala letí na zasedání Evropské rady

Česko na iniciativu na dodávky dělostřelecké munice na Ukrajinu přispělo téměř 866 miliony korun. Na čtvrteční tiskové konferenci, před odletem do Bruselu na zasedání Evropské rady, to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Peníze vyčleněné českou vládou budou podle ministerského předsedy vynaloženy na nákup munice od české společnosti STV Group.

Fiala v úterý oznámil, že první zásilka munice před časem dorazila na Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve čtvrtek upřesnila, že šlo až o 50 tisíc kusů munice. Česko na doručení spolupracovalo s Německem. Do iniciativy se dosud zapojilo 18 zemí, z toho 15 přislíbilo peníze, doplnila Černochová.

ČTĚTE TAKÉ: Nikdo se nemůže divit, že se na Řehku hněvám, říká Černochova. O dronech se dozvídám z médií

Na Ukrajinu budou podle Fialy pravidelně každý měsíc dodávány desetitisíce kusů munice. Cílem je dodat do konce roku až 500 tisíc kusů, tento počet je aktuálně finančně pokrytý, dodala ministryně.

„Česká republika si vzala za cíl sehnat munici v zemích, které třeba i někdy jsou zeměmi takzvaně vícero azimutů, nechtějí se jasně profilovat, že stojí na jedné či druhé straně. Na druhou stranu možnosti poskytnout munici ve prospěch Ukrajiny v těchto zemích jsou,“ poznamenala Černochová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Plesnivá munice pro Ukrajinu? Nejde to popřít, řekl Metnar. Lze ji opravit, namítla Černochová

Tagy:
Ukrajina Petr Fiala Česko Rusko válka na Ukrajině válka dodávka munice muniční iniciativa