Plesnivá munice pro Ukrajinu? Nejde to popřít, řekl Metnar. Lze ji opravit, namítla Černochová

Exministr obrany Lubomír Metnar (ANO) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Jana Černochová, Lubomír Metnar

Nelze vyloučit, že munice pro Ukrajinu z české iniciativy bude částečně nekvalitní, uvedl exministr obrany a poslanec Lubomír Metnar (ANO) v Partii Terezie Tománkové. Jeho nástupkyně na resortu Jana Černochová (ODS) ale upozornila, že munici budou firmy upravovat ještě předtím, než ji dostane Kyjev. Hnutí ANO – a především jeho předseda Andrej Babiš – dříve mluvil o munici jako o „plesnivé“. „Z některých zemí jsou náboje více kvalitní, z některých méně. Na druhou stranu jich je po světě tak málo, že musíme brát zavděk tím, co je,“ poznamenala ministryně na CNN Prima NEWS.

„Mám informace, že je munice nekvalitní. A když se zeptáte napřímo paní ministryně, nemůže to úplně vyloučit,“ řekl k tématu české muniční iniciativy Metnar, jehož hnutí především kritizovalo komunikaci ze strany vlády.

Jeho slova následně Černochová potvrdila s tím, že v České republice ale působí společnosti, které jsou schopné munici pro Ukrajinu zkontrolovat a podle potřeby upravit tak, aby bylo její použití na bojišti bezpečné. První dodávka má dorazit podle příslibu do konce června.

„Určitě jsou náboje z některých zemí méně kvalitní. Pokud se jedná o nějaký budget, který řeší zbrojovka CSG Group, je možné, že mají tuto zkušenost. Z jiných firem, které jsou do muniční iniciativy zapojeny, tuto informaci nemám. Nechtěla bych házet nějaká čísla, ale to, že munice není vždy kvalitní, je fakt,“ sdělila ministryně obrany ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na druhou stranu je ovšem munice po celém světě zkrátka málo. Česko tak pracuje s tím, co je k mání. „Pokud chceme pomáhat Ukrajině, musíme brát zavděk tomu, co tam je. Naštěstí máme firmy a prostředky. Donátoři – neplatí to Česká republika – se postarají o to, aby se munice upravila do použitelného stavu,“ doplnila Černochová v Partii.

Hnutí ANO nicméně především kritizovalo komunikaci ohledně celé iniciativy, kdy vláda Petra Fialy (ODS) byla skoupá na detaily. Na této rovině by si Metnar přál vidět zlepšení. Sám proti pomoci Ukrajině nicméně nevystupuje. „Vidíte u nás, že umíme resort nebo paní ministryni pochválit,“ dodal na CNN Prima NEWS.

Podle Černochové není možné prozradit, zda už munice na Ukrajinu dorazila. Mohlo by toho totiž využít Rusko. „Držíme slovo vůči našim partnerům, se kterými na celém projektu muniční iniciativy spolupracujeme,“ podotkla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Masivní útok ukrajinských dronů v Rusku. Zasáhly ropnou rafinerii i autobusové nádraží.

Tagy: