Hladina řek stoupá na desítkách míst v Česku. Vydatné deště zaplavily sklepy i silnice

V Šilheřovicích na Opavsku voda a bahno poškodily desítky sklepů.

Počasí a dopravní situace (zdroj: CNN Prima NEWS)

Vydatné deště komplikují už od čtvrtečního večera dopravu v Česku. Voda na mnoha místech zaplavila silnice i části obcí. V pátek kolem osmé hodiny ráno byl druhý stupeň povodňové aktivity na čtyřech tocích v Česku. Ve čtvrtek ráno zastavil déšť dopravu i na příjezdech do hlavního města.

V osm hodin ráno hlásily druhý povodňový stupeň stanice Rataje (řeka Smutná), Prádlo (Úslava), Koterov (Úslava) a Nová Huť (Klabava). Na první úrovni byly desítky toků v Česku.

Možná nejhorší situace byla ve čtvrtek Šilheřovicích na Opavsku. Podle místních začalo pršet po osmé hodině večerní a déšť rychle nabíral na síle. „Máme tu bahenní koupele a na zahradě čokoládový puding. Kvůli nervům člověk nemá ani chuť na jídlo,“ uvedla obyvatelka Šilheřovic.

Podobně jsou na tom na Plzeňsku. Hasiči zde dostávali vodu i ze sklepů. „Je tu přibližně 30 metrů čtverečních vody v hloubce 15 centimetrů. Voda protéká skrz zeď a vsakuje se pod ní,“ vysvětlil zasahující hasič Dušan Jílek.

Na Liberecku museli některé komunikace dokonce uzavřít. Například na silnici z Horní Branné se valila voda a bahno z polí.

Pršet bude i v pátek

Čtvrteční ráno přichystalo řidičům nemilé překvapení i na dálnici D5 ze směru z Berouna do Prahy. Kolona od Plzně se táhla dvacet kilometrů, fronty na příjezdech do Prahy i uvnitř hlavního města překvapivě nezpůsobily práce na silnici nebo nehody, ale opět déšť.

„Vzhledem k tomu, že je opravdu nepříznivé počasí, tak většinou lidé, kteří běžně využívají hromadnou dopravu, samozřejmě radši využili auto a jeli vozidlem,“ uvedla mluvčí policie Středočeského kraje Vlasta Suchánková.

Silné bouřky a déšť hrozí až do pátku, na některých místech by se proto mohly zvedat hladiny řek.

Tagy: