CNN_Domácí: ZMRZLINARNA MIMON
K parným dnům patří zmrzlina. Už dávno se ale náš výběr neomezuje pouze na vanilkovou a čokoládovou, přestože jsou pořád nejpopulárnější. Ale co se tak trochu odvázat a nechat si do kornoutku naložit čabajkovou, česnekovou nebo svíčkovou? Zmrzlinárna v Mimoni je extravagantními příchutěmi proslulá. Nově přibyla i tvarůžková. Reportér Prima Česka Libor Tampier byl u toho, když se do její výroby odvážná zmrzlinářka pustila, a byl také první, kdo ji ochutnal.
Denně sto druhů zmrzliny. Ivana Jablonovská je workoholik a nestydí se za to. Zmrzlině propadla zhruba před deseti lety. „Začátky byly hrozné, vůbec nic jsem nevěděla. Předváděčku jsem propásla, to bylo strašně rychlé, takže zpočátku litry báze vytekly z pasterizéru do kanálu,“ vybavuje si těžké začátky.
Při natáčení pořadu Prima Česko vznikla nová, tvarůžková zmrzlina Zdroj: Archiv FTV Prima/ CNN Prima NEWS
Při natáčení pořadu Prima Česko vznikla nová, tvarůžková zmrzlina Zdroj: Archiv FTV Prima/ CNN Prima NEWS
Při natáčení pořadu Prima Česko vznikla nová, tvarůžková zmrzlina Zdroj: Archiv FTV Prima/ CNN Prima NEWS
Časem se z ní ale stala vyhlášená experimentátorka, která dokáže vyrobit zmrzlinu úplně ze všeho. „Miluju kremžskou hořčici, takže kremžskou, štrůdl s jablkama, křenovou, česnekovou, čabajkovou. Potom teda k tomu nějaké to chlazené pivko,“ vyjmenovává své zmrzlinové favority.
Zdrojem inspirace jsou zmrzlinářce sami zákazníci, kteří jí stále radí, co by ještě mohla udělat. Většinou jim odpovídá: ‚To už jsem zkusila.‘ Pro natáčení pořadu Prima Česko si ale jeden zákaznický tip nechala. Zmrzlinu z olomouckých tvarůžků.
Evropský unikát i mazlení s krokodýlem. Zoo v Protivíně začínala v obýváku
Neumíte si představit, jak se dá mazlit s krokodýlem? Odpověď na tuto otázku najdete ve vyhlášené krokodýlí zoo v Protivíně. Její majitel už jako malý kluk těmto zvířatům nenávratně propadl. V dospělosti si pak splnil sen a ve své zoo má sto krokodýlů třiadvaceti různých druhů. Některé docela malé, ty si můžete pochovat, jiné i pětimetrové. V jejich případě se mazlení nedoporučuje. A pro ty z vás, kterým se stačí jen dívat, je tu další díl pořadu Prima Česko.
„Je to premiéra, poprvé v životě,“ řekla Ivana Jablonovská a pustila se do přípravy. Nejdřív je syrečky potřeba nakrájet nahrubo. Zbytek práce obstará mixér. „Tím robotem to nepůjde úplně rozmixovat, takže tam kousíčky budou. Ty jsou třeba i v tom česneku, musí tam být, balkánský sýr je taky s kousíčky, je to pak dobré na jazyku,“ vysvětluje zmrzlinářka.
Ještě před mixováním je potřeba připravit roztok vody a zahušťovadla na bázi škrobu. Jinak to prý nejde. A když je směs připravena, je čas použít stroj na zmrzlinu.
Stejně jako u nevšedních příchutí i u názvů zrmzlin Ivanu Jablonovskou inspirují zákazníci. „Zmrzlina ‚Ježišmarjá, já nevím‘, tu musíme mít, protože když lidé přijdou, neslyšíme ‚Dobrý den‘, ale ‚Ježišmarjá, já nevím.‘ Takže tady máte dva kopečky a přijďte zas. Letos se to asi ještě rozšíří – ‚Ježimarjá, já nevím, to je jedno, něco mi dejte‘,“ vtipkuje autorka neobvyklých příchutí.
Zákazníci pak s chutí ochutnávají: „Máme asfalt a sicilský citron,“ říká jeden z návštěvníků. A další zákaznice hlásí: „Vaječný koňak a červený pomeranč, a je to dobré!“
„Skončila jsem na pěti stech příchutí zmrzlin a už jsem to dál nepočítala, protože už toho je strašně moc,“ přiznává Ivana Jablonovská s tím, že nepovedená byla třeba příchuť hovězích jater na cibulce dělaná na zakázku. „Já bych si to v životě nedala, kuřecí játra by byla určitě lepší. To bylo za trest. Nebylo to špatné, ale bylo to prostě divné,“ říká.
Když zmrzlinovač odvedl svou práci, je čas ochutnat očekávanou tvarůžkovou zmrzlinu. „Vypustíme si tu zmrzlinu, je je to tam krásně s těmi kousky, až moc, je to husté. Přáli si to, mají to tady. A voní nádherně,“ podává vzápětí reportérovi Liboru Tampierovi špachtli se zmrzlinou na ochutnání. „Výborná!“ shodnou se oba.