Chmurné vyhlídky pro české domácnosti: Kvůli balíčku přijdou až o 36 tisíc ročně, říká expert

Ekonom Lukáš Kovanda

Kovanda o vyhlídkách do roku 2024

Vyhlídky na rok 2024 jsou pro běžné domácnosti chmurné, předpověděl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Zvýšení reálných mezd totiž podle něj pohltí nárůst daní a odvodů v důsledku zavedení konsolidačního balíčku.

„Konsolidační balíček vezme průměrné domácnosti zhruba 3,5 procenta jejich hrubé mzdy. U některé to může být více, u jiné méně. Ale v průměru to znamená, že ten balíček vezme domácnosti kolem 36 tisíc ročně,“ upozornil Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Důchodci dostanou znovu přidáno. O kolik jim vzrostou penze a co se mění?

Letos se očekává nárůst reálných mezd, který však sníží dopady konsolidačního balíčku. „Když vezmeme letošní očekávaný růst mezd a odečteme od něj očekávanou inflaci, tak dostáváme právě navýšení mezd o 3,5 procenta,“ vysvětlil ekonom s tím, že úsporný balíček, který vstoupil v platnost v lednu, toto pozitivní navýšení výdělků „požere“.

Mnoho domácností má tak z nového roku velké obavy. „Nejhůře se vede zhruba třetině tuzemských domácností. To je počet, který odpovídá asi třem milionům lidí, kteří podle Českého statistického úřadu už nyní uvádějí že sotva vyjdou se svými příjmy,“ zdůraznil Kovanda. Jedná se především o seniory, mladé rodiny s dětmi či samoživitele a samoživitelky.

Na skutečné navýšení výdělků si podle Kovandy budeme muset počkat až do příštího roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Tagy:
chudoba Lukáš Kovanda mzdy úspory ekonomika konsolidační balíček finance