Vyhodili ho do popelnice, kocour ale na lidi nezanevřel. Pomáhá pacientům v Ostravě

Jako kotě ho někdo vyhodil do popelnice. Na lidi ale nezanevřel, naopak jim pomáhá a léčí je. Se svou majitelkou, která pracuje jako lékařka v ostravské vítkovické nemocnici, provozuje kocour Yodi felinoterapii, která uvolňuje napětí a odbourává stres.

Kocourovi Yodimu začíná směna. Jeho majitelka, lékařka oddělení následné péče, s ním přichází ke svým pacientům každý pátek, a to ve svém volnu.

Kočky prý mají na pacienty pozitivní účinky, odbourávají stres a komunikační bariéry. Pacientům, kteří tráví v nemocnici dlouhé týdny, dokážou zlepšit náladu a zmobilizovat k další léčbě.

„Většinou si ho vezmou, obejmou, pohladí, přitulí… On se většinou rozvalí, ukáže bříško a pacienti se u toho hlavně uvolní, to je jeho specializace,“ popisuje lékařka a majitelka kocoura Zornitza Petrova Markantová.

A to je podstata felinoterapie. Nemůže ji ale dělat úplně každá kočka nebo kocour, musí mít certifikát. „Mě to baví a jelikož jsem lékařka na oddělení, dělám to vlastně u sebe doma. Pro mě jsou to moji pacienti a já si tímto způsobem pomáhám své vlastní práci, aby lépe odsýpala. Říkám, že jsme doma dva doktoři teď,“ odkazuje lékařka na kocoura.

Lékařka a chovatelka Yodiho si prý dovede představit, že by k postelím pacientů chodili i koně, k tomu je prý ale ještě daleká cesta.

Tagy: