Výjimečný trest pro seniora: Přítelkyni ubodal, kolem těla vytvořil oltář z piva a květin

Za vraždu třiapadesátileté ženy v Lanškrouně z loňského dubna Vrchní soud v Praze potvrdil jejímu druhovi Václavu Špačkovi výjimečný trest 23 let vězení. Podle verdiktu ji usmrtil zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Rozhodnutí je pravomocné. Sedmašedesátiletý muž se k činu přiznal.

„Podmínky pro uložení výjimečného trestu máme za splněné,“ uvedl předseda odvolacího senátu Robert Fremr. Soud přihlédl mimo jiné k surovosti činu. Trest podle soudce vystihuje jak závažnost přitěžujících okolností, tak menšinově i polehčující okolnosti. Fremr doplnil, že lítost, kterou Špaček nad svým činem projevil, nebyla upřímná.

Špaček ženu zabil loni v dubnu. Počkal si, až půjde spát a poté ji napadl sekáčkem na maso. Oběť se před ním snažila utéct, muž ji ale dostihl a dál na ni útočil. Když žena upadla na zem, vzal z odkapávače v kuchyňský nůž a začal ji bodat. Poté ji ještě škrtil.

ČTĚTE TAKÉ: Přesekával dívce tepnu rýčem, pak ji ubodal. Matka zavražděné u soudu v Ostravě plakala

Podle obžaloby umírala několik desítek minut. Když žena vykrvácela, vytvořil kolem ní jakýsi oltář.  K tomu dal vše, co měla ráda. Pivo, květiny, ale třeba i smažená vajíčka. Její tělo pak přikryl oblíbenou dekou s koňmi, sbalil si věci do vězení a hrůzný čin nahlásil policii.

Špaček sice tvrdil, že se s ženou dohodli na dobrovolném odchodu ze světa, jenže pak nenašel odvahu připravit o život i sám sebe. Takovou obhajobu ale odvolací soud odmítl, stejně jako návrh státního zástupce na zpřísnění trestu ještě o dva roky.

V hlavní roli alkohol

Pár spolu žil sedm let, žena pracovala jen výjimečně, muž s přestávkami asi dva roky, poté byl nezaměstnaný, a nakonec dostal starobní důchod. Kvůli selhání jater musel v září 2021 přestat s pitím alkoholu, partnerka v tom však pokračovala. Obžalovaný u krajského soudu tvrdil, že nedělala nic, přestalo ji všechno bavit a neměla o nic zájem. Ve středu v závěrečném prohlášení odmítl, že by ženu dehonestoval, podle svých slov ji naopak ve svých výpovědích chválil.

Podle znalkyň z oboru psychiatrie a psychologie Špaček trpí trvalou histrionskou poruchou osobnosti. Projevuje se například přehnaným soustředěním na vlastní osobu, snahou vyniknout ve společnosti a získávat si neustálou pozornost, teatrálností, labilitou a povrchností. Je také narcistický a vyhýbá se zodpovědnosti.

Tagy: