Svět se vzpamatovává z výpadku IT systémů. Kde problémy přetrvávají?

Celý svět postihl výpadek počítačových sítí.

Globální výpadek IT systémů

Podniky a služby po celém světě se i v sobotu vzpamatovávaly z globálního výpadku IT systémů. S důsledky se potýkala zejména letecká doprava a některé firmy či banky, píše BBC. Hromadný výpadek svět postihl ve čtvrtek a hlavně v pátek, kdy byly vyřazeny z provozu některé podniky včetně bank, leteckých a telekomunikačních společností, televizních a rozhlasových stanic a supermarketů. Způsobila ho aktualizace softwaru kyberbezpečnostní firmy Crowdstrike. Generální ředitel společnosti George Kurtz uvedl, že problém je již vyřešen. Zprovoznění všech systémů a služeb ale může u některých klientů ještě trvat, dodal.

V některých odvětvích problémy po výpadku přetrvávaly i v sobotu. Dopravci a provozovatelé služeb očekávaly, že problémy v letecké dopravě budou trvat přinejmenším celý víkend. V pátek bylo podle BBC zrušeno na 4000 letů a mnohé další měly zpoždění. Kvůli výpadku na mnoha letištích v Evropě i jiných kontinentech selhaly odbavovací systémy.

ČTĚTE TAKÉ: Výpadek IT systémů povede k rokům právních bitev. Expert popsal, jak se kolapsu vyvarovat

S nevyřízenými žádostmi a objednávkami se potýkaly obchody a firmy, které měly v pátek kvůli výpadku zavřeno. V některých podnicích se stále pracovalo na obnově systémů. V zahraničí výpadek výrazně postihl i banky a platební společnosti. Největší americká banka JP Morgan například pracuje na zprovoznění svých bankomatů.

Výpadek zasáhl svět zejména v pátek ráno. „Zdá se, že výpadek postihl počítače se systémem Windows po celém světě. Uživatelé na subredditu firmy Crowdstrike zabývající se kybernetickou bezpečností hlásili problémy v Indii, Spojených státech a na Novém Zélandu. Uživatelé v Austrálii začali hlásit problémy již v pátek brzy ráno s tím, že jim byly zablokovány pracovní stanice,“ uvedl web Sky News. Podle australského odborníka na kybernetickou bezpečnost Troye Hunta se svět tento týden potýkal s nejrozsáhlejším výpadkem IT systémů v historii.

Podle odborníka na kyberbezpečnost Miloslava Lujky může za výpadkem stát nepovedená aktualizace. „Nemyslím si, že by to byl rozsáhlý kybernetický útok. Microsoft i přiznal, že dělal nějaký update a ty věci řeší. Zprávy míří i směrem k firmě Crowdstrike. Pravděpodobně došlo k souhře okolností a k těmto výpadkům,“ uvedl Lujka pro CNN Prima NEWS.

Zakladatel portálu Hlídač státu a poradce ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) Michal Bláha míní, že vyřešení problému může několik dní trvat, uvedl na sociální síti X. To potvrdil i generální ředitel společnosti CrowdStrike George Kurtz. „U některých systémů to tedy může nějakou dobu trvat, neobnoví se automaticky. V aktualizaci systému byla chyba. Nyní pracujeme s každým zákazníkem na tom, abychom vše znovu uvedli do provozu. Musíme se vrátit a zjistit, co se stalo,“ uvedl podle Sky News Kurtz.

Situaci se na síti X snažil uklidnit ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Celosvětový výpadek cloudových služeb Microsoft Azure se v Česku zatím dotýká jen chodu pražského Letiště Václava Havla. Podle aktuálních informací nebyly zasaženy bankovní ani zdravotnické systémy. Policisté jsou připraveni zvýšit své počty na letišti v Ruzyni a zajistit dohled nad veřejným pořádkem i informace pro cestující. Klíčové IT systémy státu sleduje NÚKIB i naše dohledové centrum,“ napsal Rakušan.

Situaci sleduje i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. „V tuto chvíli mapujeme dopady způsobené chybnou aktualizací EDR nástroje CrowdStrike Falcon Agent na operačním systému Windows v České republice. Jsme v kontaktu se subjekty, které spadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti,“ uvedl v pátek NÚKIB.

Problémy hlásilo několik letišť. Na německém letišti Berlín-Brandenburg v pátek před osmou hodinou ranní nemohlo žádné letadlo startovat ani přistát. Příčinou je zřejmě technická závada, uvedla na svém webu veřejnoprávní stanice RBB. Španělský provozovatel letišť Aena ve stejnou dobu na síti X oznámil „incident“ počítačových systémů na všech španělských letištích, který může způsobit zpoždění letů.

Svět postihl výpadek systémů

Komplikace nastaly i v Česku. „Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek,“ napsalo pražské letiště na sociální síti X.

Britská televize Sky News nemohla v pátek ráno vysílat kvůli problémům s technikou. Výpadky hlásil i britský zdravotnický systém, píše Reuters. „Sky News nemohla dnes (v pátek, pozn. red.) ráno živě vysílat a současně se divákům omlouváme za výpadek,“ uvedl šéf stanice David Rhodes bez dalších detailů. Sky News patří k hlavním zpravodajským televizním stanicím v Británii.

Letecké společnosti American Airlines, United a Delta požádaly americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů, informovala televizní stanice ABC.

Výpadek služeb zasáhl i dvě největší české pojišťovny, informovala ČTK. Generali Česká pojišťovna neměla dostupné on-line služby a systémy, v provozu nebyla ani klientská linka. Po 17:00 začaly fungovat v omezeném režimu její webové stránky. Telefonní centrum a webové služby pojišťovny Allianz byly zhruba osm hodin nedostupné.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Krizi s kufry na letišti řešili i hasiči. Při pomoci s odbavováním však mohli porušit předpisy

Tagy:
Austrálie Indie Nový Zéland USA Sky News Microsoft Windows produkty a služby ekonomika, obchod a finance výpočetní a informační technologie CrowdStrike