Vypalte Gazu teď hned. Jsme k nim zbytečně humánní, burcoval vlivný izraelský poslanec

Jeden z vrcholných izraelských politiků Nissim Vaturi prohlásil, že se armáda jeho vlasti chová v Gaze až příliš humánně. Poslanec pravicové strany Likud, který je zároveň místopředsedou jednokomorového zákonodárného orgánu Knesetu, na sociálních sítích nabádal, aby byla Gaza okamžitě vypálena.

Po celém světě se konají propalestinské demonstrace, které kritizují údajně přespříliš tvrdý postup izraelské armády v Gaze. Jeden z nejvlivnějších politiků židovského státu Nissim Vaturi má však na věc zjevně jiný názor. Na sociálních sítích se vyjádřil značně razantně.

ČTĚTE TAKÉ: Chalífát Evropa. Západ selhal, jen ve Francii je zaděláno na desítky Pásem Gazy, říká expert

„Vážně se bavíme o tom, zda v Gaze funguje, nebo nefunguje internet? To jen ukazuje, že jsme se nic nenaučili,“ hřímal místopředseda Knesetu z pravicové strany Likud. „Jsme příliš humánní. Hned vypalte Gazu! Nic menšího nelze udělat,“ cituje poslance web Times of Israel.

Vaturi se rozohnil poté, co válečný kabinet schválil Gaze možnost vjezdu dvou kamionů s pohonnými hmotami denně. Důvodem byly obavy z kolapsu systému čistění odpadních vod, který by na palestinském území mohl způsobit vznik epidemií.

„Nedovolte vjezd vozům s pohonnými hmotami, nedovolte vjezd cisteren s vodou, dokud Hamás nepropustí izraelská rukojmí,“ napsal Vaturi.

Současné operace Izraelců v Gaze jsou odvetou za brutální napadení země ze 7. října, během kterého teroristé z hnutí Hamás zabili kolem 1 300 lidí. Palestinské ministerstvo zdravotnictví, které kontroluje Hamás, v sobotu podle agentury AFP uvedlo, že kvůli izraelským úderům zemřelo v pásmu Gazy už 12 300 lidí. Tyto informace ale nelze v době trvání konfliktu nezávisle ověřit.

Tagy:
válka Izrael poslanec Palestina Gaza Kneset Likud Nissim Vaturi