Výpovědi bez udání důvodu jsou diskriminační, zlobil se Středula. Prozradil datum demonstrace

Odborový předák Josef Středula

Partie PLUS (19)

Odboráři ohlásili na 21. května demonstraci. V Partii Plus na CNN Prima NEWS to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Odbory nesouhlasí například s propouštěním bez udání důvodu, které je podle nich diskriminační. Nelíbí se jim ale ani návrh novely zákoníku práce či změna věku odchodu do důchodu.

Odbory chystají demonstraci proti propuštění bez udání důvodu. „Demonstrace bude 21. května ve 12 hodin, to znamená v den, kdy začíná zasedání Poslanecké sněmovny,“ řekl v Partii Plus na CNN Prima NEWS předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odboráři předčasně opustili jednání tripartity. Dětinské, zlobil se Jurečka

Podotkl ale, že důvodů ke stávce je víc. „Výpověď bez udání důvodu je něco, co je pro nás obrovské téma. Myslíme si, že je to něco, co vůbec nesmí spatřit světlo světa, že je to věc, která je diskriminační,“ popsal Středula.

Například Rada zdravotně postižených se podle něj obává, že může docházet k diskriminaci a že postižení budou vyhazováni z práce, aniž by pro to byl jakýkoliv důvod. „Stejně tak je obava z toho, že se taky bude propouštět, protože někdo zrovna nebude blondýnka s modrýma očima,“ řekl Středula. Nápad poslanců ODS je podle něj nebezpečný a už jen kvůli tomu je důvod protestovat.

Kritizoval také návrh novely zákoníku práce, který chce zrušit zaručené mzdy pro privátní sféru. „Nejenže to považujeme za porušení směrnic Evropské unie, ale zároveň to považujeme za velmi nebezpečné, protože to sníží úroveň už tak nízkých mezd,“ sdělil Středula.

Dalším důvodem je podle něj věk odchodu do důchodu. „Nikdo neví, jaký ten systém bude, protože to nikdo nezveřejnil. Podobný systém je na Slovensku, kde pro ročníky 2002 a mladší bude věk odchodu do důchodu více než 70 let. To považujeme za naprostý nesmysl,“ dodal Středula.

Tagy:
Slovensko demonstrace ODS Evropská unie Josef Středula odbory Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod Zákoník práce