Vyřizování účtů ve Zlíně. Muž na krajském úřadu zastřelil expřítelkyni, která tam pracovala

Muž na krajském úřadě ve Zlíně zastřelil bývalou přítelkyni, policie ho dopadla

V budově krajského úřadu ve Zlíně se střílelo

Devětadvacetiletý muž podle policie ve čtvrtek dopoledne v budově Krajského úřadu ve Zlíně zastřelil svou bývalou přítelkyni, která na úřadě pracovala. Žena na místě zemřela. Útočník se následně neúspěšně pokusil o sebevraždu, nyní je pod dohledem policistů v nemocnici.

Muž ke střelbě použil zbraň registrovanou na jiného člověka, uvedla policie na Twitteru. „Podezřelý muž není oprávněným držitelem zbraně, ke střelbě použil zbraň registrovanou na jinou osobu. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu s ním nemohou být provedeny žádné úkony trestního řízení. V nemocnici podstoupil operaci a podle zdravotníků je v přímém ohrožení života,“ sdělila policie.

Mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská potvrdila, že muž byl přijat v nemocnici a je v ohrožení života. „Má těžké poranění hlavy a mozku. Je v ohrožení života,“ řekla ke stavu údajného útočníka.

Oznámení o střelbě na krajském úřadě přijali policisté krátce před 09:30. „K události došlo ve 14. patře. Na místo ihned po oznámení dorazily veškeré dostupné síly a prostředky. Policisté budovu zprvu uzavřeli, kontrolovali vstupy a výstupy a následně jsme budovu prohledali. V tuto chvíli je budova všem přístupná, pouze 14. patro je zcela uzavřeno,“ řekla krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

V daném patře jsou také kanceláře hejtmana, který nebyl v době události v úřadu osobně přítomen. „Šlo o osobní problém dvou mladých lidí, netýkalo se to chodu úřadu,“ řekl hejtman Radim Holiš (ANO). Žena podle něj byla zaměstnankyně odboru kanceláře hejtmana. „Byla to mladá dáma, která patřila k oporám týmu, je to tragická událost,“ uvedl hejtman. Někteří zaměstnanci jsou podle něj v šoku. Vedení kraje se podle něj bude zabývat tím, zda je možné posílit ochranu úřadu. „U vchodu je cedulka, že se nesmí vcházet se zbraní, ale nikdo to nekontroluje. Nemáme rámy. Budeme řešit, zda zpřísnit opatření,“ uvedl hejtman.

Na místo vyjížděla také záchranná služba. Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka potvrdil, že na místě byly dvě posádky.

Jde o selhání jednotlivce, shodují se experti

Psycholožka Galina Jarolímková ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že jde o tragédii podobnou té z Prahy v červnu 2021. „Vypovídá to o velké frustraci lidí, kteří neumí komunikovat své problémy jinou formou. Velkou roli hrají momentální emoce. Měli bychom být všímaví ke všem lidem ve svém okolí,“ apelovala. Loni v Praze zastřelil zaměstnankyni úřadu práce 66letý klient.

Expert na řešení krizových situací, instruktor střelby a prezident Ligy Libe Pavel Černý doplnil, že útoku by žádná plošná opatření například s ohledem na držení zbraní nepředešla. „Samozřejmě častěji se při útocích používají nelegální zbraně, minulý rok v Praze byla dokonce vyrobená doma. I kdyby ale byla zbraň legální, těžko útoku zabránit. Muž klidně mohl vzít kuchyňský nůž nebo sekyrku. Je to selhání jednotlivce. Největší masové útoky byly způsobeny plynem nebo benzinem,“ konstatoval Černý.

Tagy:
nemocnice smrt zbraň střelba Zlín krajský úřad Pavel Černý Liga Libe Galina Jarolímková