Vyrobte si s námi roztomilou panenku z drátu a organzy

Tvoření je příjemným relaxem i zpestřením všedních dnů. Pojďte si s námi a Šárkou Rooyou vyrobit roztomilou panenku z drátu a organzy. Hlavičku a vlasy můžete měnit podle vlastních nápadů a možností, a tak si můžete vyrobit několik různých panenek. Potěší vaši dcerku, kamarádku anebo i vás samotné. Krásně se hodí i jako zajímavá dekorace do interiéru.

Materiál pro výrobu panenky z drátu:

●       pevný a tenký stříbrný drát

●       ploché kleště se silikonem

●       štípací kleště

●       organzu

●       nůžky

●       rondelky s kamínky

●       dřevěnou hlavičku s obličejem

●       chlupaté kuličky pompo

●       papír a tužku

Podrobný návod jak vyrobit panenku z drátu a organzy

Ustřihněte asi 50 cm z pevného drátu. Ten je nutné před samotnou prací tzv. pohladit, aby se vyrovnal a nahřál, bude se s ním pak lépe pracovat. Pohladit ho můžete hadříkem nebo kleštěmi se silikonem. Důležité je drát nezlomit a nepoškrábat.

Přeložte připravený drát napůl, přiložte ho na předlohu v místě, kde začínají nožičky panenky, a změřte délku nožiček, plus ponechte malou rezervu, kterou nám vezme z délky kroucení drátu. Drát přeložte směrem k sobě, ponechte malé očko a smotejte konce k sobě. Stejně to udělejte na obou koncích, abyste vytvořili nohy panenky. Očko bude simulovat chodidla. Pak pevným úchopem pomocí plochých kleští se silikonem stočte napevno i spodní část. Stočením se nožičky mírně zkrátí, ale hlavně zpevní a dotvarují. Přiložte výrobek na předlohu a zkontrolujte, zda vám tvar a délka souhlasí. Stejným způsobem jako jste dělali nohy panenky, vytvarujte také obě ruce.

Po dokončení ustřihněte jeden ze zbylých dlouhých konců drátu a druhý ponechte a vyveďte směrem nahoru. Budeme na něj pak umisťovat hlavičku panenky. Připravená kostra postavy by měla vypadat takto. Dejte si záležet na pravidelnosti, aby celá panenka působila přirozeně. Nezapomeňte ponechat jeden dlouhý konec drátu pro dokončení panenky.

Z organzy ustřihněte dva čtverce pro vytvoření šatiček panenky. Jeden čtverec nastřihněte od libovolného rohu směrem do středu materiálu. Nastřižený čtverec naaranžujte zhruba do pasu panenky jako sukýnku a zafixujte na místě tenkým drátem. Drát pevně omotejte, oba konce na zadní straně smotejte a zastřihněte.

Druhý čtverec přeložte několikrát k sobě, aby vám vznikl obdélník a zhruba uprostřed udělejte například nůžkami malou dírku, přes kterou materiál navlečete na drát kostry. Navlečte připravený obdélník z organzy na drát, naaranžujte a zafixujte omotáním tenkého drátu podobně, jako jsme to dělali u sukýnky.

Nakonec na drát navlečte rondelku jako nákrčník, pak korálek s obličejem (nebo použijte dřevěný korálek a obličej dokreslete fixou) a nakonec dejte pompo korálek jako drdol. Konec ustřihněte asi 8 mm od pompo kuličky a pomocí ketlovacích kleští vytvořte očko.

Hotovou panenku ještě umístěte do rámečku z pevného drátu. Můžete ještě na rámeček přidat zdobení v podobě různých smyček.

Tagy: