Opilý řidič zabil pět lidí. Vyšetřování skončilo, advokát marně žádal propuštění z vazby

Vyšetřování nehody, při které opilý řidič autem usmrtil pět lidí, je u konce. K tragické události došlo loni v říjnu na zastávce městské hromadné dopravy v Bratislavě. U soudu mu hrozí doživotí. Informuje o tom slovenský web TV Noviny.

Ukončení vyšetřování smrtelné autonehody způsobené Dušanem Dědečkem vyplývá z vyjádření bratislavské krajské prokuratury. „V trestné věci obviněného D. D. bylo umožněno oprávněným osobám podle § 208 trestního řádu prostudovat vyšetřovací spis a podat návrhy na doplnění vyšetřování,“ potvrdil pro slovenský web TV Noviny mluvčí krajské prokuratury v Bratislavě Juraj Chylo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvrat v případu tragické nehody v Bratislavě. Řidič do vazby nešel, odvolací soud vše změnil

Při nehodě zemřelo pět lidí. „Tři z nich podlehli těžkým zraněním na místě, čtvrtého se pokoušeli záchranáři oživit, ale neúspěšně. Lékař i v jeho případě musel konstatovat smrt,“ napsali ráno 3. října záchranáři na Facebooku. Kolem poledne pak policie uvedla, že pátou obětí je 21letá dívka, která svým zraněním podlehla v nemocnici. Ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že mezi oběťmi byli mladí lidé, někteří z nich se chystali nastoupit na vysokou školu.

V průběhu dne, kdy došlo k tragické nehodě, pil bývalý člen Deaflympijského výboru Slovenska několikrát. V době, kdy si sedl za volant, měl mít přes dvě promile. Podle informací portálu TV Noviny jel v době srážky rychlostí vyšší než 130 kilometrů za hodinu.

Dědeček je od října ve vazbě, přestože žádal o propuštění. Okresní soud se rozhodl jeho žádosti nevyhovět, protože existují reálné obavy, že bude v trestné činnosti pokračovat. V odůvodnění tedy přetrvává stejná příčina, za kterou jej krajský soud v říjnu do vazby poslal.

S tím nesouhlasí Dědečkův advokát Jiří Kučera, podle kterého nebyly splněny vazební podmínky. „Je tam znalecký posudek, který jasně konstatoval, že klient není závislý na alkoholu a není ani jeho nadměrným poživatelem,“ dodal advokát pro slovenský web TV Noviny.

Dědeček je obviněný z trestného činu všeobecného ohrožení. Hrozí mu tak tak trest v rozmezí 20 až 25 let za mřížemi, nebo doživotí. Za svoji řidičskou kariéru se dopustil 16 dopravních přestupků, žádný z nich ale nebyl spojen s užíváním alkoholu, uvedl web TV Noviny.

Tagy: