Řidič, který v Bratislavě zabil pět lidí, byl opilý. Nevyvázne s podmínkou, zuří politici

Auto najelo v neděli v Bratislavě do zastávky MHD.

Tragická nehoda v Bratislavě

Řidič, který v Bratislavě vjel na zastávku městské hromadné dopravy a zabil pět lidí, byl opilý, měl 1,6 promile, řekl slovenský policejní prezident Štefan Hamran. Tragédie otřásla i vysoce postavenými představiteli státu. Šéf slovenského parlamentu Boris Kollár prohlásil, že řidič nevyvázne jen s podmínkou.

K tragédii došlo v neděli krátce po desáté večer. Podle policejního prezidenta Hamrana byl řidič, který autem vlétl na zastávku MHD v Bratislavě, opilý. V krvi měl 1,6 promile. Řidiče, jenž byl ve vozidle spolu s opilým spolujezdcem, policie zadržela. Podle Hamrana vystupoval agresivně vůči policistům i zdravotníkům. S vozidlem patrně výrazně překročil maximální povolenou rychlost. Šéf policie uvedl, že na místě nehody nejsou zřejmé stopy po brzdění.

Při nehodě zemřelo pět lidí. „Tři z nich podlehli těžkým zraněním na místě, čtvrtého se pokoušeli záchranáři oživit, ale neúspěšně. Lékař i v jeho případě musel konstatovat smrt,“ napsali v pondělí ráno záchranáři na Facebooku. V pondělí kolem poledne pak policie uvedla, že pátou obětí je 21letá dívka, která svým zraněním podlehla v nemocnici. Ministr vnitra Roman Mikulec řekl, že mezi oběťmi jsou mladí lidé, někteří z nich podle něj měli v pondělí poprvé nastoupit na vysokou školu.

Kollár: Řidič vzal dětem rodiče

Nehoda otřásla nejen veřejností. Mezi prvními reagoval šéf slovenského parlamentu Boris Kollár. V prohlášení uvedl, že opilý řidič, který nehodu způsobil, nevyvázne jen s podmínkou. „Zničil jednou nezodpovědností hodně rodinných osudů, dětem vzal rodiče. Hrozné si to jen představit,“ napsal.

Soustrast zasaženým rodinám vyjádřil také primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám převážně mladých lidí, které nyní prožívají nejtěžší chvíle v životě,“ napsal na svém facebookovém profilu.

„Alkohol za jízdy nemá místo. Když usedáme za volant, vždy se, prosím, rozhodujme a chovejme zodpovědně. Ať nezpůsobujeme jiným lidem neštěstí a smutek,“ vyjádřila se k tragédii slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. I ona rodinám obětí poslala kondolence.

Tragédie se stala zhruba půl druhé hodiny před půlnocí na vytížené autobusové zastávce, ze které spoje MHD pokračují například na největší bratislavské sídliště Petržalka či do studentského městečka v Mlynské dolině. Zastávka se nachází u čtyřproudové silnice v mírné levotočivé zatáčce. Místo nehody a jeho bezprostřední okolí policie uzavřela.

Hamran řekl, že policie bude usilovat o zpřísnění postihů pro osoby řídící pod vlivem alkoholu. Řízení motorových vozidel s více než jedním promile alkoholu je v zemi trestným činem; provinilci ovšem podle dostupných informací obvykle nekončí ve vězení a z trestního řízení vyváznou s podmínkou nebo peněžitým trestem. Zatím není známo, zda policie bude nedělní případ posuzovat jako některý z přísněji trestaných skutků.

Tagy: