Vyšetřování tragické nehody na Dakaru je u konce. Loprais s posádkou se vrátí do Česka

Skončilo vyšetřování smrti italského fanouška, který zahynul po srážce s kamionem českého řidiče Aleše Lopraise na závodu Rallye Dakar. Otec závodníka uvedl, že výsledek je pro českou posádku pozitivní. Aleš Loprais se i s týmem může vrátit brzy do Česka.

„Vyšetřování v místě incidentu bylo uzavřené ve prospěch naší strany. Respektive bylo zjištěno, že posádka nenese na nehodě žádnou vinu. To je pro nás důležité. Teď ještě musíme vydržet do pondělí a pak odlétáme domů speciálem s českými účastníky Rallye Dakar,“ sdělil ze Saúdské Arábie Alešův otec Milan Loprais pro Deník.cz.

K tragické nehodě došlo na Lopraisovy 43. narozeniny. Italský fanoušek se postavil přímo na závodní trať, když se snažil pořídit ideální fotografii. Bohužel byl za dunou, kde ho posádka vozu nemohla zahlédnout.

Muže kamion srazil, nezemřel však na místě. Turistovi se udělalo nevolno až o pár hodin později. Při transportu do nemocnice záchranářským vrtulníkem dostal infarkt. O nehodě se Loprais dozvěděl až večer, kdy se chystal jít spát. Situace ho velice zasáhla.

„Už jsme šli spát, když nás vzbudili komisaři s tím, že mají záběry a že jsme srazili člověka... Vyhasl lidský život a de facto mým přičiněním, protože já jsem točil kolečkem. Musím ale říct, že jsem o tom vůbec nevěděl. Stejně tak nikdo v posádce. Máme onboardy i externí videa, která to dokazují. Nicméně nic to nezmění na tom, že vyhasnul lidský život,“ uvedl v reakci zdrcený Loprais. Následně z Dakaru odstoupil, a to z pozice lídra kategorie kamionů.

Tagy: