Neznalost neomlouvá. Řidiči se při parkování dopouští chyb a draze za to platí

Správně zaparkovat je mnohdy těžší, než se může zdát. Někdy stačí nechat stát auto v opačném směru jízdy, jindy si zase nevšimnout drobného symbolu na značce nebo šířky jízdního pruhu. Ve všech případech je řidič vytrestán pěkně tučnou pokutou, nemluvě o dalších přísných sankcích, které na něj čekají.

Podélně zaparkovaná auta v protisměru jízdy se v ulicích měst i obcí vyskytují čím dál častěji. Přitom jde o klasický dopravní přestupek. Podle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích smí totiž řidič zastavit a stát jen vpravo ve směru jízdy co nejblíže k okraji komunikace, na jednosměrné pozemní komunikaci může stát vpravo i vlevo.

Toto pravidlo má své praktické opodstatnění. Pokud řidič vyjíždí z parkovacího místa, nevidí, zda nějaké vozidlo právě nejede kolem něj, tudíž má špatný přehled o situaci v jízdním pruhu, který k jeho parkovacímu místu přiléhá. Nevidí ho ve zpětném zrcátku, a protože může stát nějaké auto i před ním, bude přes něj těžko vidět na auta přijíždějící z protisměru.

Za tento prohřešek hrozí majiteli zaparkovaného vozidla ve správním řízení až 2 500 korun pokuty nebo i odtažení vozidla. Městská policie může řidiče odměnit také botičkou, která bude autu odejmuta až po zaplacení sankce. Rovněž může dojít k odtažení vozidla. Tato komplikace pak může přijít až na 1 300 korun a je potřeba ještě počítat s úhradou za stání auta na záchytném parkovišti, což je asi 150 až 200 korun za den.

Nenápadný symbol na značce

Správnou pozici auta je důležité sledovat také v místě, kde platí svislé dopravní značení  „Parkoviště“ (č. IP 11a). V takovém případě musí totiž poloha vozidla odpovídat poloze vyjádřené symbolem uvedeným na dodatkové tabulce (pokud je zde uveden). Všechny způsoby stání naleznete na obrázku pod tímto textem.

Symbol je však mnohdy jednoduché nepozorností přehlédnout, jelikož na tabuli se takových symbolů může nacházet i více. Například v centru Prahy obvykle narazíte na dopravní značení „Parkoviště“ (č. IP 11a), na němž je vykreslen symbol hodin a zároveň menší symbol určující předepsanou pozici stání vašeho auta.

Čtěte dodatkové tabulky

To ale není zdaleka všechno, pod tabulí v tomto případě leží ještě menší tabulka upravující pravidla parkování na zónách placeného stání. Celé dopravní značení mohou zakončovat ještě dva drobné obdélníčky. V tom prvním jsou údaje potřebné pro zaplacení parkování pomocí mobilní aplikace, v tom druhém nalezneme šipku, jenž vyznačuje úsek, pro který značka platí.

I v takovém případě řidiči hrozí vysoká pokuta. „Pokud řidič svůj vůz postaví jinak, než uvádí dopravní značení, může se jednat o přestupek dle ust. § 125c odst. 1 písm. k) zákona č. 361/2000 Sb., spočívající v nerespektování dopravního značení (§ 4 písm. c), tedy pokuta na místě do 2 000 korun, ve správním řízení 1 500 až 2 500 korun. Záleží samozřejmě na posouzení na místě,“ uvedl tiskový mluvčí Ministerstva dopravy Martin Brychta.

Tagy: