Stanjura: Vyšší DPH míří na nezdravé nápoje, je i na kojeneckou vodu. Aby to bylo jednodušší

Způsob, jakým vláda pojala zavedení vyššího DPH na nápoje, hájil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Návrh Pirátů totiž původně směřoval k tomu, aby legislativní úprava postihla nezdravé slazené limonády, dražší však nakonec budou i minerálky a kojenecká voda. Podle Stanjury k tomu došlo proto, aby byl systém nastaven jednoduše.

Dlouhodobá představa Pirátů byla jasná: V rámci nového konsolidačního balíčku zvýšit DPH u slazených nápojů, protože způsobují obezitu a cukrovku. Výsledek nedávných vládních škrtů však občany překvapil i v tomto ohledu: do standardní 21procentní sazby totiž nakonec patří všechny nápoje.

ČTĚTE TAKÉ: Opatření ohrožují studenty, zuří Fiala z SPD. Chceme zabránit zneužití slev, hájí se Stanjura

A to včetně zdravotně nezávadných minerálek a kojenecké vody.

Proč?

„V okamžiku, kdy máte mít jednoduchý systém, je jednodušší mít nápoje v jedné sazbě,“ vysvětloval ministr financí na CNN Prima NEWS. „Kdyby ozdravný balíček dělala jedna strana, vypadal by asi jinak než výsledný kompromis. V této situaci ale budu hájit balíček jako celek, přestože jsme do jednání vstupovali s jinými představami.“

Ve druhé části Partie diskutovali o vládních opatřeních poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL), Patrik Nacher (nestr. za ANO), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Třeba právě poslední ze zmiňovaných tvrdila, že na koaličním balíčku obecně nevidí nic konsolidačního, jelikož tvrdě postihne 80 procent společnosti. Výborný s Kovářovou změny hájil.

A to i v otázce vyššího DPH na všechny nápoje.

„Koaliční debata byla poměrně složitá. A jedním z parametrů, podle kterých jsme ji chtěli vést, bylo, abychom vytvořili pokud možno co nejsrozumitelnější systém,“ tvrdil Výborný. „Jakmile začneme vést debatu o tom, jaké potraviny jsou zdravé či základní, tak se v tom všichni ztratí. A jenom to bude podněcovat to, o čem tady mluví kolega Nacher, že lidé začnou vymýšlet, jak systém obcházet. Upřímně řečeno – vámi zmiňovaná pitná nebo kojenecká voda, to je v celém balíku stejně úplná marginálie. Pokud se podíváme na základ daně pro potraviny a nápoje, je to zhruba desetkrát méně než celý balík potravin.“

Tagy:
daně DPH Partie Terezie Tománkové Zbyněk Stanjura vláda minerálka škrty konsolidační balíček kojenecká voda