Opatření ohrožují studenty, zuří Fiala z SPD. Chceme zabránit zneužití slev, hájí se Stanjura

Tím, že vláda v rámci svého konsolidačního balíčku chce zrušit slevu na studenty, z nich udělá další ohroženou část obyvatel. Takto koaliční návrh kritizoval šéf poslanců SPD Radim Fiala v Partii Terezie Tománkové. Ministr financí Zbyněk Stanjura návrh hájí s tím, že míří zejména na lidi, kteří se na univerzity zapíší jen proto, aby zde mohli pobírat výhody, ale aktivně nestudují.

„Studenti si stěžují, že se jich to velmi dotkne. Zrušili jste jim slevy na jízdné, teď je tu tento problém. Ze studentů se stává další ohrožená skupina obyvatel v České republice,“ kritizoval zrušení slevy na studenta 1. místopředseda SPD.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala: Škrty v dotacích oznámíme včas. Šetříte na nesprávném místě, zlobí se zemědělci

Proti jeho slovům se ohradil Stanjura. „A jak máme snižovat ty deficity? To není o studentech,“ reagoval ministr. Fiala mu na to řekl, aby zrušil pozice tří ministrů, jejichž agendy byly speciálně vytvořené při vzniku vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Jde o ministry pro vědu a výzkum, pro evropské záležitosti a legislativu.

„No, tak to ušetřím 80 milionů ročně,“ řekl Stanjura. Ten se zároveň opřel přímo do Fialy. „Když byl Radim Fiala ještě členem ODS, tak jsme nerozlišovali náměstky na politické a ostatní. Všichni byli političtí. Protestoval jste tehdy?“ řekl ministr Fialovi. Dodal, že na ministerstvu jsou maximálně tři političtí náměstci, a ne „nekonečno“, jak ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil šéf poslanců SPD.

Stanjura zrušení slevy na studenta navíc hájil s tím, že opatření míří na lidi, kteří status studenta získávají jen kvůli výhodám a prakticky aktivně na vysokých školách nestudují. „Pokud si student vydělá více než 206 tisíc korun ročně, studuje skutečně, nebo je jen zapsán, aby pobíral výhody?“ položil řečnickou otázku Stanjura.

Doposud platilo, že roční sleva platila pro zapsané studenty, jejichž roční výdělek je 205 600 korun.

Tagy: