VÝSTRAHA: O víkendu se přižene silný vítr. Sledujte, kde bude situace nejhorší

Na Česko se žene silný vítr, meteorologové vydali výstrahu. (Ilustrační foto)

Počasí (13.10.2023 6:08)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před silným větrem, který do Česka dorazí o víkendu. Dosahovat může až 70 kilometrů za hodinu. Meteorologové proto v pátek vydali výstrahu, která platí v 9 ze 14 krajů. V sobotu pak přes naše území přejde studená fronta, která ukončí mimořádně teplé říjnové počasí.

Výstraha před silným větrem platí od sobotní osmé ranní do čtyř odpoledne. Podle ČHMÚ se varování vztahuje na Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Královéhradecký, Pardubický kraj a na Vysočinu. Výstraha platí také pro části Ústeckého kraje, a to pro Chomutov, Louny, Kadaň, Podbořany a Žatec. V nárazech může vítr dosahovat až 70 km/h.

ČTĚTE TAKÉ: Září bylo nejteplejší v dějinách měření. Odchylka je zarážející, tvrdí šokovaní vědci

Příčinou je podle meteorologů studená fronta. „Přes naše území bude během soboty přes den přecházet výrazná studená fronta od severozápadu. Před frontou bude zesilovat jihozápadní vítr na čerstvý, při jejím přechodu se změní na severozápadní a potom začne slábnout," uvedli meteorologové.

Silný vítr může lámat stromy a způsobovat i škody na budovách. Očekávat lze také možné komplikace v dopravě. ČHMÚ doporučuje zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Lidé by pak měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách by měli turisté omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Situaci ve svém regionu můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Meteorologové pak současně upozorňují, že v noci z neděle na pondělí by mělo začít několikadenní období s přízemními mrazíky. Výstrahu před nimi upřesní o víkendu.

Tagy: