VÝSTRAHA: Silné bouře bičující Německo se přihnaly do Čech. Hrozí prudké deště a krupobití

Bouřka zasáhla Česko (ilustrační foto)

Silné bouřky v Čechách

Česká republika a Německo bojují se silnými bouřkami, přívalovými dešti a krupobitím. Nepříznivé počasí nejprve zasáhlo Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a Hesensko. Od odpoledne se očekává přesunutí bouřek jihovýchodním směrem na Bavorsko, varuje německá meteorologická služba DWD. V pondělí odpoledne a v noci na úterý mají bouře sílit také v tuzemsku. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) informoval, že první přeháňky a bouřky se již tvoří v Pošumaví a Novohradských horách.

Kroupy mohou dosáhnout velikosti až tří centimetrů. Platí výstraha pro Bavorsko, kde se mohou vyskytnout nárazy větru o rychlosti 60 až 100 km/h. Očekávají se přívalové srážky s úhrnem 35 až 40 litrů na metr čtvereční, uvádí služba DWD. Meteorologové výslovně upozorňují na riziko nepříznivého počasí. Zároveň informují, že se mohou vyskytnout vichřice až o rychlosti 120 km/h. Potvrdili však, že tornáda nehrozí.

ČTĚTE TAKÉ: Záplavy v Brazílii si vyžádaly již 78 obětí. Prezident z katastrofy viní klimatickou změnu

Bouřkové srážky se podle ČHMÚ přesouvají také do Česka. „S výjimkou pásu od Karlovarského po Liberecký kraj se v pondělí odpoledne budeme moci setkat s bouřkami. Jejich největší pravděpodobnost je v Jihočeském kraji, na Vysočině a na Moravě,“ varují meteorologové na sociální síti X.

První přeháňky a bouřky se již začínají tvořit v Pošumaví a Novohradských horách, a v následujících hodinách by jich podle expertů mělo přibývat zejména v oblasti Jižních Čech a Českomoravské vrchoviny. „V jejich rámci se mohou později vyskytnout kroupy do 2 cm a nárazy větru kolem 70 km/h a krátkodobé intenzivní srážky. Tyto bouřky by měly mít pozvolný postup směrem k východu až severovýchodu,“ uvádí ČHMÚ, který o výstraze před silnými bouřkami varuje také na svém webu.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Noc na úterý bude v Česku zatažená až oblačná, na většině území se vyskytne déšť nebo přeháňky, místy i trvalé srážky. V jihovýchodní polovině území se zpočátku ojediněle vyskytnou bouřky. Nejnižší teploty klesnou na 14 až 10 °C.

V Německu by mělo deštivé počasí vydržet až do poloviny týdne. Očekávané teploty se budou pohybovat kolem 14 stupňů Celsia. Od čtvrtka, v den Nanebevstoupení Páně, se předpokládá ustání srážek a mírné oteplení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ničivé tornádo v Texasu připravilo rodinu o všechno

Tagy: