Vystrčil v novoročním projevu ocenil Babiše, jak odešel. Vyzval k solidaritě

Miloš Vystrčil

Novoroční projev šéfa Senátu Miloše Vystrčila (zdroj: ČT)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pronesl v pořadí již druhý novoroční projev. V něm ocenil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta Miloše Zemana a pochválil svého stranického šéfa a premiéra Petra Fialu. Připomněl i důležité momenty roku 2021 – pandemii koronaviru, tornádo na jižní Moravě i volby do Poslanecké sněmovny.

„Andreje Babiše jsem kritizoval, ale chtěl bych ocenit to, jak odešel z pozice premiéra a přijal výsledek voleb. Bylo to profesionální,“ prohlásil v novoročním projevu šéf Senátu Miloš Vystrčil.

Řekl to v souvislosti s tím, že je rád, jak dopadly volby i jak smířlivě probíhalo povolební vyjednávání a předání moci. V této souvislosti ocenil i postup prezidenta Miloše Zemana a vyzdvihl tah na branku Petra Fialy.

Ve svém projevu se vrátil i ke katastrofě na jižní Moravě, kterou v letošním roce postihlo tornádo. „Obvykle na Nový rok přemýšlíme o tom, co nás v minulém roce potkalo, co nám přinesl a vzal a co nás čeká v roce, který právě začal,“ řekl Vystrčil.

Tornádo, solidarita, pomoc

„Kdybych měl říct tři slova, která mi loňský rok evokují, tak se mi vybaví tornádo, solidarita a pomoc,“ pokračoval šéf horní komory s tím, že by si lidé trochu této solidarity měli přenést i do roku 2022 a na postižené Moravany nezapomínat.

Nevynechal ani pandemii koronaviru. V této souvislosti vyjádřil smutek především nad tím, jak je společnost rozdělená.

„Je otázkou, jestli po pandemii budeme horší nebo lepší, a to záleží na každém z nás. Chtěl bych nás vyzvat ke smířlivosti, abychom spíš, než příkopy kopali, stavěli mosty,“ dodal Vystrčil.

Premiérový novoroční projev bude mít v sobotu večer i nový premiér Petr Fiala (ODS). Je pravděpodobné, že zazní slova o slušné politice, naději na změnu i směřování České republiky. Fiala také možná připomene největší výzvy, které Česko v roce 2022 čekají. Tedy nejvyšší tempo zdražování za posledních 13 let, energetická krize nebo postupné narovnávání veřejných rozpočtů.

Tagy: