Vyvážený jídelníček psů? Pohlídejte poměr bílkovin, sacharidů a tuků!

Správná výživa je základem zdraví a pohody nejen u člověka, ale také u našich psích společníků. Klíčovými složkami psí stravy jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Každá z těchto makroživin plní specifickou a nezaměnitelnou roli, která přispívá k celkovému zdraví psa. Pojďme se podívat na to, jak tyto živiny fungují a proč jsou tak důležité.

Podle odborníka na výživu a krmivo psů Martina Pučálky je základem psího jídelníčku vyvážený poměr a množství bílkovin, sacharidů a tuků. Správná výživa přispívá nejen k fyzickému zdraví psa, ale také k jeho psychické pohodě, energii a dlouhověkosti.

Bílkoviny jako základní stavební kámen

Bílkoviny jsou nezbytné pro růst a regeneraci tkání. Poskytují esenciální aminokyseliny, které tělo psa potřebuje pro výstavbu svalů, srsti, kůže a dalších tělesných tkání. Kvalitní bílkoviny také podporují zdravý imunitní systém, což je klíčové pro ochranu psa před nemocemi. Dále jsou důležité pro produkci hormonů a enzymů, které regulují mnoho tělesných procesů. “Bílkoviny jsou nejvíce zastoupenou složkou v krmivech. Dělíme je na živočišné a rostlinné, s tím, že živočišné by měly v krmivech převažovat v poměru zhruba 70% na 30%, protože jsou více výživné. Jejich zdrojem je maso a vnitřnosti. Zdrojem rostlinných bílkovin jsou luštěniny,” uvádí odborník z firmy Krmiva Pučálka.

A kolik bílkoviny by mělo krmivo pro psy správně obsahovat? U dospělého jedince je to zhruba okolo 25% bílkovin, ale záleží také na krmné dávce, kterou pes sežere. Větší množství bílkovin je dobré přidat pro psy v zátěži. To znamená například pro psy, kteří sportují, feny v březí, ale i psí seniory po operaci, kteří potřebují nabrat svalovou hmotu.

Sacharidy jsou zdrojem energie

Sacharidy jsou hlavním zdrojem rychlé energie. I když psi mohou využívat energii z bílkovin a tuků, sacharidy jsou užitečné zejména pro aktivní plemena, protože poskytují okamžitou energii potřebnou pro fyzickou zátěž. Navíc přidávají objem do stravy, což může pomoci při regulaci hmotnosti a zajištění sytosti. Některé druhy sacharidů také podporují zdravé trávení tím, že zajišťují vlákninu potřebnou pro správnou funkci střev. “Sacharidy jsou v podstatě cukry, které se dělí na různé skupiny podle jednotek cukru a podle toho se také vstřebávají do krve.

Proto se s nimi musí opatrně, protože i zvířata mohou mít cukrovku. Jsou však v krmivu potřeba, protože má-li pes nedostatek sacharidů, jeho tělo může začít rozkládat svalovou hmotu, aby získalo potřebnou energii. Přítomnost sacharidů může také ovlivnit texturu a chuť krmiva, což může být důležité pro vybíravější jedince,” vysvětluje Martin Pučálka a doplňuje, že kvalitním zdrojem sacharidů jsou v krmivech obiloviny jako sladké brambory, zelenina, luštěniny. Naopak doporučuje vyhnout se pšenici a kukuřici, které jsou v méně kvalitních krmivech. Nicméně hlavním zdrojem energie pro psy by měly být bílkoviny a tuky, a sacharidy by měly být považovány spíše za doplněk.

Tuky slouží pro vstřebání vitamínů

“Tuky slouží v organismu jako zdroj a zásobárna energie a zajímavostí je, že obsahují dvakrát více energie než bílkoviny i sacharidy. Navíc tuk je nositelem chuti, takže může zvýšit chutnost krmné dávky,” upozorňuje Martin Pučálka podle kterého je optimální zastoupení tuků v krmivu kolem 12% až 17%. Je dobré vědět, že tuky jsou nezbytné pro vstřebávání vitamínů jako jsou vitamíny A, D, E a K a hrají klíčovou roli při podpoře zdravé kůže a lesklé srsti. Esenciální mastné kyseliny, které tuky obsahují, jsou důležité pro celkové zdraví psa, včetně funkce mozku a srdce. Tuky poskytují izolační vrstvu, která pomáhá udržovat tělesnou teplotu. A jaké oleje jsou nejvhodnější? Zkuste olej lososový, z ostropestřce a olej se lněným semínkem.

Tagy: