Příznaky smrti nejsou bolestivé. Sestra z hospice řekla, jaká bývají poslední slova pacientů

Téma smrti a umírání je pro mnohé tabu. To se ovšem snaží změnit zdravotní sestra Julie McFaddenová, která pracuje v kalifornském hospici. Na sociálních sítích se snaží lidem sdělit, že se smrti nemusí bát. Dělí se o své profesní zážitky a sledujícím například vypráví, co pacienti zažívají a říkají před svým skonem.

Ačkoliv by si někteří mohli myslet, že je práce v hospici depresivní, není tomu tak. Důkazem je 39letá McFaddenová, která už přes pět let pracuje v kalifornském hospici coby zdravotní sestra. Předtím dělala na jednotce intenzivní péče.

„Lidé si často myslí, že práce v hospici musí být depresivní. Ale opak je pravdou. Tato práce můj život velmi obohacuje. Denně jsem svědkem neuvěřitelnějších projevů lásky. Právě jsem viděla rodinu s jejich milovanou osobu. Všichni seděli u její postele, dívali se na svého milovaného člověka, jak naposledy vydechl, a říkali mu, jak moc ho milují. Děkovali mu, že byl pro ně tím nejlepším a že je v pořádku, když odejde,“ řekla McFaddenová v jednom ze svých videí na Instagramu.

Na sociálních sítích také odhalila, co říká většina pacientů před smrtí. Mnozí prý myslí na své nejbližší a často vzpomínají na ty, kteří už nejsou mezi námi. „Většina lidí před smrtí něco řekne. Obvykle jsou to slova ‚Miluji tě‘ nebo volají svou maminku nebo tatínka, kteří už obvykle zemřeli,“ uvedla zdravotní sestra.

Popsala i příznaky, které se u umírajících pacientů objeví. Ačkoliv se na první pohled mohou zdát „nenormální“, podle ní jde o zcela běžnou věc. Příkladem je změna dýchání a barvy kůže nebo horečka. „Tyto příznaky jsou normální a nejsou bolestivé ani nepříjemné. Naše tělo se o sebe na konci života postará samo – čím méně zasahujeme, tím lépe,“ řekla.

Sdílet své zkušenosti na Instagramu a TikToku začala McFaddenová teprve před půl rokem, nyní už má více než milion sledujících. „Chci povědomí o smrti normalizovat tím, že o ní budu lidi vzdělávat,“ uvedla zdravotní sestra. Nápad založit tiktokový účet jí přitom vnukly neteře. „Jednou jsem přijela navštívit svou rodinu a holky natáčely taneční videa. O čtyři dny později jsem si založila účet a rozjelo se to,“ sdělila.

„Nejlepší na mé práci je vzdělávat pacienty a rodiny o smrti a umírání a také je emocionálně a fyzicky podporovat. Pomáhat jim pochopit, co mohou očekávat, je další součást mé práce coby hospicové sestry,“ řekla McFaddenová v rozhovoru pro deník The Sun.

Tagy: