Výzva českého ministerstva? Poznáme mopsíky USA, vysmáli se Rusové

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti)

Ruští diplomaté se vysmáli výzvě, kterou jim v pátek adresovalo české ministerstvo zahraničí. Ruské diplomaty v dokumentu vyzvalo, aby nesloužili režimu prezidenta Vladimira Putina. Ruské vyslanectví v Ženevě na Twitteru poděkovalo za „velkorysou nabídku“ a dodalo, že ruští diplomaté mají dostatek svědomí, uvedl zpravodajský web BBC News.

„Máme dost svědomí a také schopnost rozpoznat americké mopsíky, když nějaké vidíme,“ uvedlo ruské vyslanectví v Ženevě na adresu českých diplomatů.

České ministerstvo zahraničí ruské diplomaty vyzvalo, aby se dále nepodíleli na zastupování ruského politického vedení, které se rozhodlo provést „apokalyptickou destrukci“ svého souseda. „Kolegové, prosíme ty z vás, kteří mají svědomí a kteří si udržují schopnost rozpoznat zlo: opusťte tento kruh spolupachatelů. Vyzýváme vás, lidi s morálkou a dobrým srdcem, prosím, opusťte tuto potápějící se loď, která jen přitahuje hněv svobodymilovných lidí na celém světě,“ uvedla v dokumentu česká diplomacie.

Ukrajinská armáda uvolňuje sevření Charkova

Ukrajinská vojska postupují za stahující se ruskou armádou u hlavního města Kyjeva a na východě se jim podařilo částečně uvolnit sevření Charkova. Ve svém pravidelném hlášení o tom v sobotu informovalo britské ministerstvo obrany. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) Moskva opustila své původní plány na obsazení klíčových ukrajinských měst a chystá se na novou fázi války.

Podle britského hodnocení dění na bojišti se ukrajinská armáda snaží postupovat z již dříve osvobozené Irpině do kyjevských předměstí Buča a Hostomel. Ze strategicky významného hostomelského letiště, které bylo dějištěm prudkých bojů od prvních dnů války, se podle Londýna ruské jednotky stáhly.

Ukrajinská armáda po intenzivních bojích ovládla klíčovou silnici vedoucí na východ od Charkova. V okolí druhého největšího ukrajinského města osvobodila také několik obcí. Již dříve tento týden se pod ukrajinskou kontrolu vrátil Trosťanec, který leží na důležité železniční a silniční spojnici mezi městy Charkov a Sumy.

Washingtonský institut ISW soudí, že Kreml po neúspěchu počáteční fáze svého tažení na Ukrajině musel přehodnotit své plány a zanechat neúspěšných snah o obsazení Kyjeva, Charkova, Oděsy a dalších velkých ukrajinských měst. Domnívá se, že Moskva nyní zahajuje novou etapu své vojenské kampaně s novými cíli.

Mluvčí Pentagonu John Kirby dříve tento týden uvedl, že Rusko se zjevně začíná soustředit na ovládnutí Donbasu na východě Ukrajiny.

Tagy: