Další útok Rusů na sklad pohonných hmot. Poškodili i přistávací dráhu letiště

Ruští vojáci na bojovém vozidle na Krymu (27. února)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Rusové dávají miny klidně i pod těla mrtvých Ukrajinců. Rusko také nebude dále spolupracovat s NASA a Evropskou kosmickou agenturou, dokud Západ nezruší veškeré sankce. Podle Kyjeva by se mohl díky pokroku návrhu mírové smlouvy setkat Zelenskyj s Vladimirem Putinem. V osvobozené Buči už do hromadných hrobů uložili 280 těl, přiznal starosta.

Podle místních úřadů v Irpini již nejsou žádné ruské jednotky, město ale zůstává uzavřené civilistům, kteří na začátku invaze ve velkém počtu uprchli do Kyjeva. Během bojů byla podle radnice zničena zhruba polovina města. Starosta Buči, města na předměstí Kyjeva, podle agentury AFP informoval, že do hromadných hrobů dosud museli uložit již 280 těl.

Rusko uvedlo, že návrhy mírové smlouvy mezi Kyjevem a Moskvou pokročily dost na to, aby o nich mohli jednat přímo prezidenti obou zemí Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Uvedl to v sobotu podle agentury Interfax-Ukrajina v televizi šéf ukrajinské vyjednávací delegace Davyd Arachamija. Rusko podle něj akceptuje ukrajinské postoje s výjimkou postoje k otázce Krymu.

Podle ukrajinských úřadů ukrajinští vojáci získali zpět město Brovary, východně od Kyjeva. Osvobozeno bylo kolem metropole údajně více než 30 obcí. V sobotu v podvečer náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že ukrajinské síly osvobodily celou Kyjevskou oblast. Situace na východě Ukrajiny zůstává velmi vážná, na severu země se však ruské jednotky pomalu ale viditelně stahují.

Ruské rakety zasáhly infrastrukturní cíle i obytné budovy ve středoukrajinských městech Poltava a Kremenčuk, uvedl šéf Poltavské oblasti. V sobotu ruské síly ostřelovaly město Myrhorod, taktéž v Poltavské oblasti. Tři ruské rakety zasáhly sklad pohonných hmot a poškodily přistávací dráhu letiště.

Rusko oznámilo, že ukončí spolupráci na Mezinárodní vesmírné stanici, dokud nebudou zrušeny sankce vedené Západem kvůli invazi na Ukrajinu. Šéf kosmické agentury uvedl, že země nebude nadále spolupracovat se svými partnery, včetně NASA a Evropské kosmické agentury, píše web Daily Mail s odvoláním na šéfa vládní agentury Roskosmos Dmitrije Rogozina.

„S naším územím neobchodujeme. Otázka územní celistvosti a suverenity je mimo diskusi," poznamenal v rozhovoru pro Fox News ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obyvatele, kteří se vrací, vyzval k velké opatrnosti. „Položili miny na celém území, v domech, pod stroje a dokonce i pod těla těch, které zabili,“ tvrdí prezident.

Tagy: