Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Robert Fico na výjezdním zasedání slovenské vlády v Handlovej 15. května 2024

Informace o podezřelém z útoku na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica měl ve středu postřelit 71letý Juraj Cintula. Televize Markíza sdělila, že jde o spisovatele z Levic v Nitranském kraji. Policie útočníka zadržela. Předseda vlády zřejmě utrpěl průstřel břicha a ruky, podle Denníku N se nachází ve vážném stavu. K incidentu došlo po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová. Zraněného Fica transportoval vrtulník do nemocnice v Banské Bystrici. Mluvčí ministerstva vnitra Martin Neumann potvrdil, že šlo o atentát.

Juraj Cintula měl střílet legálně drženou zbraní. Podle svých stránek na sociálních sítích je jedním ze zakladatelů literárního klubu DÚHA, který vznikl v roce 2005. Od roku 2008 (kdy se klub transformoval na občanské sdružení) až do roku 2016 byl jeho předsedou. Před osmi lety také založil Hnutí proti násilí a dokonce na jednom z videí říká: „Každý normální člověk násilí odmítá.“

ČTĚTE TAKÉ: Babiš se modlí za postřeleného Fica. Násilí do politiky nepatří, zdůraznil Rakušan

Spisovatel napsal tři básnické sbírky – Rebelův sen, Diptych, Vosy - satira. V roce 2010 vydal román Poselství oběti, v roce 2015 vydal knihu o Romech Efata.

Na sociální síti autora se krátce po útoku začaly množit komentáře diskutujících. Jeden z prvních píšících začal střelci sprostě nadávat. Následovaly však i obšírnější komentáře. „Tak Juraji, myslím, že ti celé Slovensko ‚poděkuje‘, protože jsi současný vládě dal do ruky bianco šek na cokoli. Takže, až Fico vyjde z nemocnice, může bez odporu utáhnout šrouby, jak jen bude chtít,“ napsal jiný z debatujících.

Záběry z místa činu

Denník N uvedl, že jeho reportér slyšel několik výstřelů a viděl, že premiéra poté členové jeho ochranky zvedají ze země, nakládají do vozidla a odvážejí. Samotný incident, který se podle slovenské televize odehrál kolem 14:40, reportér nezaznamenal.

Podle informací webu tvnoviny.sk policie střelce okamžitě zadržela. Po spoutání se nebránil komunikaci se zasahujícími policisty. Záběry zachycující momenty atentátu se začaly šířit po sociálních sítích.

Podle svědků, kteří byli na místě, měl Fico přijít mezi lidi, kteří ho vítali, když se ozvalo několik výstřelů, píše Denník N. Jedna ze svědkyň střelby vypověděla, že politik měl krvavé zranění na hrudníku a na hlavě.

Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány.

Střelce Juraje Cintulu na místě zadrželi policisté:

Veřejní činitelé útok odsuzují

Útok okamžitě odsoudila slovenská opozice i zástupci českých politických stran. „Útok na Fica je odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. Měl by být varováním, kam může vést prohlubování agresivity ve společnosti,“ uvedl prezident Petr Pavel.

Odsuzující stanovisko k útoku zveřejnil na sociální síti X také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je otřesný. Důrazně odsuzujeme tento násilný čin proti hlavě vlády našeho sousedního partnerského státu. Je třeba vynaložit veškeré úsilí, aby se násilí nestalo normou v žádné zemi, formě ani sféře. Upřímně doufáme, že se Robert Fico brzy uzdraví a vyjadřujeme solidaritu s obyvateli Slovenska.“

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Tisková konference slovenské vládní koalice po atentátu na Roberta Fica

Tagy: