William a Kate zdědili tajné sídlo krále. Karel III. tam odpočíval, koupil ho za miliony

Nástupem Karla III. na trůn přibyl jeho nejstaršímu synovi, princi Williamovi, nový titul. Díky němu získal také tajné sídlo na venkově ve Walesu, kam si jeho otec jezdíval s manželkou Camillou odpočinout. Princ a princezna z Walesu si údajně pozemek nenechají ujít.

Rozlehlé sídlo Llwynywermod leží na velšském venkově. Jeho majitelem je vždy nositel titulu vévoda z Cornwallu. A právě tento titul mimo jiné zdědil princ William po smrti královny Alžběty II. Před ním ho vlastnil princ s Walesu, dnešní král Karel III., píše web The Mirror.

Vévodství z Cornwallu koupilo Llwynywermod v roce 2007 údajně za 1,2 milionu liber (přes 30 milionů korun) jako rezidenci pro tehdejšího prince Charlese. S manželkou Camillou se v domě usadili v létě 2008. Pobývali tam například i v dobách, kdy zemřel vévoda z Edinburghu, princ Philip.

Charles s Camillou pobývali na usedlosti pravidelně a stýkali se s místními – chodili na nedělní mše, nebo věnovali ceny do tomboly. Charles prý podobnou rezidenci hledal 40 let.

William a Catherine chtějí sídlo navštěvovat

William a Catherine slíbili, že venkov ve Walesu budou pravidelně navštěvovat. Dosud měli tři domovy v Anglii a v září se se svými třemi dětmi přesunuli do Adelaide Cottage na pozemku Windsorského hradu. Chtěli být totiž nablízku královně Alžbětě II. Ve Walesu už nicméně rodina jednou bydlela, a to v letech 2010 až 2013, kdy William sloužil jako pilot RAF v Anglesey.

Nové sídlo ve Walesu přidá k majetku prince a princezny z Walesu mimo jiné další tři ložnice, které byly přestavěny na tehdejší Charlesovu rezidenci za použití tradičních stavebních technik. S hlavní budovou sousedí dvě chatky pojmenované North Range a West Range a jsou pronajímány jako prázdninové ubytování pro veřejnost, když je vlastník mimo panství.

Vévodství z Cornwallu je jedním ze dvou královských vévodství v Anglii, druhým je vévodství Lancaster. Podle tradice nejstarší syn panujícího britského monarchy zdědí vlastnictví vévodství a titul vévoda z Cornwallu při narození nebo když jeho rodič nastoupí na trůn.

Tagy:
Velká Británie Cornwall Karel III. Camilla, královna-manželka William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu