Wimbledon: Smutný den pro český tenis. Kvitová dostala kanára, Lehečka na kurtu prožil peklo

Petra Kvitová ani Jiří Lehečka se do čtvrtfinále tenisového Wimbledonu neprobojovali. Dvojnásobná vítězka turnaje Kvitová podlehla loňské finalistce Uns Džábirové z Tuniska jasně 0:6, 3:6, jednadvacetiletý Lehečka se na kurtu trápil, než skrečoval utkání s nasazenou trojkou Rusem Daniilem Medveděvem za stavu 4:6, 2:6 kvůli zranění nohy. Ve dvouhře zůstala v turnaji z českých zástupců už jen Markéta Vondroušová, jež vyzve v úterním souboji o postup do semifinále Američanku Jessicu Pegulaovou.

Třiatřicetiletá Kvitová, která před Wimbledonem vyhrála turnaj v Berlíně, si připsala první letošní porážku na travnatém povrchu a nenavázala na sérii osmi výher. Nasazená devítka prohrála s Džábirovou teprve druhý z šesti vzájemných zápasů. Zahrála jen čtyři vítězné míče a dopustila se 26 nevynucených chyb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jsme tu ve třech. Tenisová legenda Serena Williamsová překvapila hosty na módní přehlídce

Kvitové zápas nevyšel a v prvním setu získala jen jedenáct fiftýnů. Ani jednou ze tří možností neuhájila podání a dostala od nasazené šestky za 23 minut kanára. Ani ve druhé sadě se vítězka 31 turnajů na okruhu WTA nemohla opřít o servis a od stavu 1:1 ztratila tři hry po sobě. V šesté hře sice získala brejk, jistě hrající Tunisanka už ale drama nedovolila a po 64 minutách využila při servisu české tenistky první mečbol. V dalším zápase narazí v repríze loňského finále na Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu.

Bylo to strašně smutné, řekl zklamaný Lehečka

Sedmatřicátý hráč světa Lehečka měl v utkání potíže s pohybem a nevypracoval si proti vítězi předloňského US Open ani jeden brejkbol. Sám naopak o podání třikrát přišel a udělal 33 nevynucených chyb. Medveděv jich měl jen 12 a zaznamenal také devět es.

„Bylo to strašně smutné. Věřím, že bych si atmosféru mnohem víc užil, kdybych byl fit. Těžko se hledala nějaká pozitiva. Tímhle způsobem nechci odehrát čtvrté kolo Wimbledonu. Kurt byl úžasný, diváci taky. Atmosféra patří k nejlepším, v nichž jsem kdy hrál. Moc mě mrzí, že jsem neměl šanci předvést svůj nejlepší výkon,“ uvedl Lehečka.

Také mladoboleslavský rodák nezahájil utkání na kurtu číslo 1 dobře a hned v úvodní hře přišel o podání. Sám si nevypracoval žádný brejkbol a set prohrál za 39 minut. Před druhou sadou si vyžádal pauzu na ošetření nohy.

Svěřenec Michala Navrátila měl trable i na začátku druhého setu a Medveděv ve třetím gamu prolomil znovu jeho servis. Za stavu 1:3 a 30:30 z pohledu Lehečky bylo utkání na zhruba čtvrt hodiny přerušeno zřejmě kvůli zdravotním potížím některého z diváků. Mladoboleslavský rodák pak přišel o podání ještě jednou. Poté, co definitivně ztratil druhý set, do třetího už se rozhodl nenastoupit.

„Šlo o bolest v pravém nártu a chodidle. Při posledním střídání v prvním setu jsem ji zase začal hodně cítit. Pak jsem se bohužel už jenom trápil. Nemohl jsem předvádět tenis, který by mi mohl přinést úspěch. Nemohl jsem pokračovat. Zatím to vypadá na nějaký větší zánět v pravém chodidle. Naštěstí se z neděle na pondělí otok zmenšil asi na poloviční. Detaily ale pořád neznám,“ doplnil.

Lehečka nevyrovnal svůj nejlepší grandslamový výsledek z letošního Australian Open. Přesto vylepšil na travnatých dvorcích v All England Clubu dosavadní maximum, loni zde skončil v 1. kole.

„Je mi Jiřího líto, protože hrát osmifinále Wimbledonu a zranit se není hezké. Doufám, že se dá brzy do pořádku. Má před sebou ještě hodně grandslamů,“ řekl Medveděv, který postoupil v Londýně premiérově do čtvrtfinále. „Vím, že Wimbledon byl v tomhle zatím mým nejhorším grandslamem. Jsem proto velmi šťastný, že jsem postoupil,“ dodal. Jeho dalším soupeřem bude překvapivě Američan Christopher Eubanks, který vyřadil turnajovou pětku Řeka Stefanose Tsitsipase.

Tagy:
Berlín tenis Petra Kvitová Wimbledon Serena Williamsová Tunisko Markéta Vondroušová Daniil Medveděv Jiří Lehečka Jessica Pegulaová