Z agresivního soba Jacka je zase přítulný kamarád. Shodil totiž extrémně těžké parohy

Sob Jacek ze zoo v Chomutově

Obrat o 180 stupňů zažívají chovatelé sobů v chomutovském zooparku. Zatímco ještě před Vánoci se nemohli k samci Jackovi ani přiblížit, teď se z něj stal přátelský parťák. Za nezvyklou změnou chování prý mohou extrémně dlouhé parohy, které Jacek nedávno shodil.

Nepřátelská nálada přetrvávala u sedmiletého Jacka přibližně od srpna. Tehdy totiž začíná u sobů říje, což je pro chovatele signál, že se mají od samce držet co nejdál. V opačném případě jim totiž hrozí, že je zvíře z výběhu velmi rychle vyprovodí.

„Sob je v období říje nepříjemný. Nabíhá, ozývá se zvukově. Navíc se parfémuje močí, takže je i dost cítit,“ vysvětluje vedoucí zoolog Miroslav Brtnický.

Proč je ale tak agresivní? „Hájí si holky, to je vše. Když přichází říje, nechodím k němu,“ popisuje chovatel Lukáš Vosmík. Letos se navíc Jackova náladovost protáhla skoro o měsíc déle, než je běžné.

Paroží shodil až na Nový rok, což je možná důvod, proč jej měl letos rekordně velké. Vážilo dohromady okolo osmi kil a Jackovi se po jeho shození očividně ulevilo.

„Ke konci už polehával, měl hlavu bokem. Člověk vždycky koukal, jestli to nevzdal úplně,“ říká chovatel Vosmík. „To bych nechtěl nosit,“ vtipkuje zoolog Brtnický.

Teď bude mít Jacek zase na pár měsíců lehkou hlavu. Už v březnu mu ale začne na hlavě pučet nové paroží a je dost možné, že to příští bude zase o nějaké to kilo těžší.

Tagy: