Z Jirky, kterému se spolužáci smáli kvůli šití, je hrdina. Jeho roušky nosí i herci

Příběh 13letého Jirky obletěl před několika týdny Česko. Chlapec chtěl pomáhat lidem kolem sebe, a tak začal šít roušky. Když je ale přinesl do školy, spolužáci se mu vysmáli. Až příspěvek jeho maminky na Facebooku ho přesvědčil, že dělá dobrý skutek. Post zaznamenala i herečka seriálu Sestřičky Sandra Nováková a pomohla Jirkovi splnit velký sen.

„Můj syn už několik týdnů šije roušky. Chtěl je rozdávat ve škole, dozvěděl se, že jsou hnusný a on divnej. Je nešťastnej. (…). Pomůžete mi prosím ukázat mu, že to, co dělá, je naopak úžasné? Že to, že ve 13 perfektně šije na stroji a chce udělat něco pro ostatní, je naopak super frajeřina? Děkuju,“ napsala Jirkova maminka Anna Žáková na svůj Facebook.

Doufala v pár pozitivních komentářů od přátel, ale stalo se něco, co nečekala. Její příspěvek prostřednictvím známých osobností a politiků obletěl sociální sítě a k pondělnímu poledni se pod něj vyjádřilo více než 11 tisíc lidí, sdílelo jej dalších 31 tisíc lidí a obdiv reakcí vyjádřilo 41 tisíc lidí.

„Je neuvěřitelné, co se stalo. Vůbec jsem to nečekala. Nejprve příspěvek sdílela herečka Sandra Nováková a pan Hamáček (ministr vnitra Jan Hamáček, ČSSD – pozn. red.) a pak už to letělo internetem. Ta vlna pochopení mě moc mile překvapila. Jsem ráda, že svět je ještě v pořádku,“ říká nyní Jirkova maminka Anna.

Jirkovy roušky nosí i herci ze Sestřiček

Z 13letého chlapce se tak prakticky přes noc stal hrdina a jeho roušky teď nosí třeba i herci v seriálu Sestřičky Modrý kód. „Nám se Jirkovy roušky líbily, a tak jsme jej oslovili, zda by byl ochotný ušít nějaké i pro nás na natáčení. A protože se ukázalo, že Jirka je pravidelným divákem našeho seriálu, svým oblíbeným hercům je předal osobně,“ sdělila PR manažerka seriálu Sestřičky Kateřina Kotalová.

Jirka byl z návštěvy v ateliérech nadšený. „Moc děkuji za možnost podívat se na natáčení. Je to jako sen. Marek Němec a Igor Chmela, se kterými jsem se mohl potkat, jsou skvělí. Překvapilo mě, jaké je v ateliéru ticho a jak samotné natáčení probíhá. Neuměl jsem si to představit. Moc mě to tu bavilo,“ zhodnotil.

„Jirka si zaslouží uznání, ne posměšky, je to sekáč,“ prohlásil na Jiřího adresu herec Marek Němec, který v seriálu Sestřičky hraje doktora Davida Hofbauera.

Největší satisfakci ale 13letému Jiřímu Žákovi přinesli spolužáci, kteří se mu za posměšky omluvili. „Uznali to, děkuju jim za to,“ dodal Jirka.

Tagy: