K vraždě ženy ve Vysokém Mýtě se přiznal syn. Koupil si pivo a udal se, popsala policie

Ruka s nožem

Policie obvinila muže z vraždy matky ve Vysokém Mýtě

Policie obvinila 37letého muže z vraždy jeho 66leté matky. Ubodat ji měl ve středu ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Hrozí mu deset až osmnáct let ve vězení. Obviněný je stíhaný vazebně. Novinářům to v pátek řekl vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek.

Muž byl podle policie asi rok bez práce, dlouhodobě žil s matkou, nebyl ženatý, neměl děti. S matkou se hádali, protože ztratil práci a nepřispíval na domácnost. Spory se měly vyhrotit ve středu odpoledne. Syn matku podle policie pobodal nožem, zranění byla vážná a žena nepřežila. Muž se měl následně pokusit o sebevraždu, bodl se několikrát do břicha. Pak odešel z místa vraždy a šel se udat na policii.

„Muž se k činu doznal. Do budoucna nelze vyloučit zpřísnění právní kvalifikace. Muž zatím nebyl trestán,“ řekl vyšetřoval František Vychytil. Zpřísnění právní kvalifikace by mohlo nastat, pokud by se při vyšetřování například zjistilo, že obviněný jednal úmyslně a na vraždu se připravoval.

Koupil si pivo a šel se přihlásit policii

Cestou na policii si muž údajně koupil plechovku piva, kterou vypil a následně na policejní stanici řekl, co se stalo. Jeho zdravotní stav se ale zhoršoval, policisté ho ošetřili, zavolali záchrannou službu, která ho odvezla do nemocnice. Muž tam podstoupil operaci.

Mezitím volala na linku 158 dcera zavražděné ženy, že je matka mrtvá, že ji někdo zabil. Muže operovali v pardubické nemocnici. Když se jeho stav zlepšil, policie ho vyslechla. Soudce z Ústí nad Orlicí potvrdil vazební stíhání, stání se uskutečnilo neobvykle v nemocnici. Obviněný pak putoval do vazební věznice.

„Vazební věznice jsou na to zařízené, mají zdravotnický personál, následnou péči tam mohou poskytovat,“ řekl Šimek.

Letos je to první případ vraždy v Pardubickém kraji. V lednu policie vyšetřovala pokus o vraždu nezletilce, obvinila z něho 35letou ženu z Pardubic, která odložila svoji novorozenou holčičku do kontejneru. Dívku se podařilo zachránit, i když byla silně podchlazená. Obžaloba zatím vznesená nebyla, doplnil Šimek.

Tagy: