Za pobodání muže ve Vrchlabí 12 let vězení, rozhodl soud. Útočníkovi nařídil i léčbu

Agresor z Vrchlabí stanul před soudem.

Za pokus o vraždu ve Vrchlabí dostal muž 12 let

Krajský soud v Hradci Králové potrestal v úterý 36letého Jakuba Martina za pokus o vraždu a další činy dvanáctiletým vězením. Hrozilo mu až 18 let odnětí svobody, rozsudek však není pravomocný. Soud mu nařídil ústavní protialkoholní a protitoxikomanickou léčbu. Podle spisu loni v květnu vyhrožoval smrtí ženě, v dalším případě pořezal na krku a poté zbil muže a druhého bodl nožem do krku, přičemž oběti svého běsnění znal. Útoky se staly na autobusovém nádraží ve Vrchlabí na Trutnovsku.

Obžalovaný muž v plném rozsahu vinu přiznal. Státní zástupkyně pro něj navrhla trest okolo 12 let vězení a ústavní protialkoholní a protitoxikomanickou léčbu. Prohlášení viny je podle soudu významná polehčující okolnost.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na olomouckém nádraží: Mladík se měl polít hořlavinou a upálit, zasahuje policie

Obžalovaný muž se u krajského soudu zodpovídal z nebezpečného vyhrožování, výtržnictví, pokusu o těžké ublížení na zdraví a pokusu o vraždu. Všechny činy podle spisu spáchal 12. května 2023 ve Vrchlabí.

Nejzávažnějším z pěti skutků, které mu připisuje obžaloba, je pokus o vraždu muže. Podle spisu jej napadl bezdůvodně. „Přistoupil k němu a nožem ho bodl do krku a způsobil mu tím bodnořezné poranění,“ uvádí obžaloba.

Nebýt rychlého zákroku lékařů, napadený muž by zřejmě zemřel. Vrtulník zraněného muže přepravil do nemocnice, ve které podstoupil operaci. V rejstříku trestů měl obžalovaný muž dosud 15 záznamů, většinou jde o násilné zločiny, sdělila státní zástupkyně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Příbuzní ubodaného chlapce v Hradci promluvili. Útočník má psychickou poruchu a bere drogy

Tagy: