Za Česko a za Evropu, řekl Procházka před odletem na UFC v New Yorku. Připomněl i Žižku

Jiří Procházka během tréninku v novém gymu 119

Jiří Procházka odletěl do New Yorku

Téměř před rokem musel odevzdat pás šampiona polotěžké váhy UFC kvůli ošklivě poraněnému ramenu. 11. listopadu se pokusí Jiří Procházka získat cenný artefakt zpět v souboji s Brazilcem Alexem Pereirou. Do boje jde nejen za Českou republiku, ale prý i za Evropu, jejíž historie mu podle jeho slov dává pevnou půdu pod nohama. „Dokázala vždy všechno logickým uvažováním posunout. Včetně evoluce boje,“ říká hrdě český samuraj.

S blížícím se nedělením odletem do New Yorku, kde se 11. listopadu střetne v Madison Square Garden s Alexem Pereirou, se v pátek setkal Jiří Procházka ve své brněnské prodejně s novináři. Před odpovídáním na otázky si na místo přinesl několik předmětů. CNN Prima NEWS pak vysvětlil, co a proč.

ČTĚTE TAKÉ: Otřes v UFC a změna pro Procházku. Legenda je ze hry, český samuraj bude v hlavní bitvě

Když jste sem dorazil, rozpoložil jste zde několik věcí. 
Jsou to takové dominanty, které se kolem mě točí. Takové artefakty, z nichž teď vycházím. Jednak pás UFC, na který bych rád připnul další kamínek… a připnu! A meč, který jsem pár dnů nazpět přebíral od mečíře Pavla Říhy. Tohle (ukáže na popsaný dřevěný předmět) je dárek od kamaráda Jardy z Hostěradic, dal mi tento BJP vysílač až do nekonečna. K tomu ani sám nemám co říct. (směje se) A to mě asi vystihuje nejvíc.

V nedávném rozhovoru jste zmínil, že jako Čech máte za sebou mnohem bohatší historii jako válečník než Brazilec Pereira. Je to pro vás důležitá skutečnost?
Je to pro mě stěžejní informace, kterou nechci úplně dávat na odiv, ale je to přece tak. My Evropané si to v poslední době tolik neuvědomujeme. Historie válečnictví a všech velkých událostí, co rozhodovaly o běhu světa, se udávaly tady v Evropě. Tak to je. A s tímto vědomím tam jedu. Je to pro mě něco, co mi… Ani jsem nečekal, že mi dá takovou půdu pod nohama. Pereira je spojovaný s indiány, berou to syrově, jdou do toho naplno. Ale my jsme dokázali vždy všechno tím logickým uvažováním posunout. Včetně evoluce boje. Od klacků, přes meče, děla až po nejmodernější bojové technologie. To bychom neměli opomíjet. Jestli se mají tedy střetnout dvě odlišné kultury, tak já jdu za tohle.

Kdo z evropských válečníků je pro vás důležitý?
První, kdo mne napadne, je Žižka, protože patří do české historie. Nebudu jmenovat další, ať se do toho zbytečně nezaplétám.

Jedete na zápas po rok a půl dlouhé pauze. Jak se aktuálně cítíte a těšíte?
Cítím se skvěle, všechno je připravené. Nyní začíná „New York time“, tam závěrečné soustředění. A pak konečně den boje. Jsem rád, že zdraví drží, že všechno šlape, jak má. Děkuju všem, co mi fandí. Děkuju také své rodině a přátelům. Po roce a půl mě čeká dobrý soupeř. Ale vše máme nachystané, vše je připravené. Věřím, že titul přivezu. Udělám pro to cokoliv, přizpůsobím se, jak bude potřeba. Jdeme pro to. Za Česko, za Evropu! Vítězství.

Celý rozhovor s Jiřím Procházkou pro CNN Prima NEWS:

Tagy:
New York Evropa trénink UFC Jiří Procházka Česko Ultimate Fighting Championship rozhovor Alex Pereira