Za váš hlas dám pětistovku. Na severu Čech došlo k několika případům volebního kupčení

Neplatný hlas v komunálních volbách 2022 (Ilustrační foto)

Boj o radnice a Senát. Kompletní volební servis vám přináší CNN Prima NEWS

Policie podezřívá z maření voleb muže, který měl v Mikulášovicích na Děčínsku slíbit nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu do zastupitelstva obce. Policie přijala téměř dvě desítky podnětů, které se týkaly průběhu voleb v Ústeckém kraji – ve většině případů šlo o možné kupčení s hlasy, umělé navyšování počtu voličů či výskyt falešného předvolebního letáku. Na severu Čech se v minulosti několikrát komunální volby kvůli podobným případům opakovaly.

Podněty o umělém navyšování občanů se týkaly Moldavy na Teplicku a Loučné pod Klínovcem na Chomutovsku. Z volebního seznamu v Moldavě vyškrtlo vedení obce před konáním voleb téměř 50 lidí. Předseda tamní volební komise řekl, že nechá volit i tyto občany, pokud přijdou. Podobný problém s přihlašováním lidí řešilo i město Loučná pod Klínovcem. To seznam voličů neupravovalo.

V pátek odpoledne šestapadesátiletý muž ve volební místnosti v Kadani na Chomutovsku hlasitě požadoval po předsedovi komise, aby mu podepsal vyjádření, že nemusí volit. „Případ evidujeme jako přestupek proti veřejnému pořádku. K narušení průběhu voleb v souvislosti s tímto případem nedošlo,“ řekl Vítek.

Dvě oznámení se týkala podezření z porušení zákazu volební agitace v bezprostředním okolí volebních místností. K tomu mělo dojít v Lounech a katastru obce Kryry na Lounsku. Jeden z podnětů se týkal výskytu falešného předvolebního letáku v Bílině.

Během samotných voleb přijala policie podněty od občanů i od členů volebních komisí. V některých případech se jimi začala zabývat na základě informací zveřejněných v médiích. „Někdy jsme vycházeli z vlastních poznatků získaných v průběhu voleb,“ sdělil policejní mluvčí.

Kupčení s hlasy

K případu kupčení s hlasy mělo dojít v Mikulášovicích na Děčínsku. „V souvislosti s tímto případem jsme v pátek sdělili podezření z přečinu maření přípravy voleb a referenda devětapadesátiletému muži. Ten je podezřelý z příslibu finanční hotovosti až 500 korun nejméně dvěma osobám, za konkrétní volbu do zastupitelstva obce,“ uvedl mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Nejednalo se o ojedinělý případ, policie eviduje dalších osm případů podezření z kupčení s hlasy voličů. Čtyři z těchto podnětů se vztahují na Teplice. Zbytek se pak týkal Ústí nad Labem, Lovosic, Krupky a Bíliny. „Všechny podněty a oznámení přijaté před volbami i v jejich průběhu důkladně prověřujeme a získané informace budeme průběžně vyhodnocovat,“ uzavřel Vítek.

V Ústeckém kraji se policie pravidelně, zejména při komunálních volbách zabývala podněty v souvislosti s možným uplácením voličů. Soudy nařídily v minulosti opakování voleb kvůli kupčení s hlasy v Krupce, Bílině a v Chomutově.

Tagy: