Věštec u soudu. Za magické rituály vybíral i statisíce korun, hrozí mu osmiletý trest

Podle obžaloby nabízel samozvaný čaroděj Tomáš Dzurko svým klientkám podvodné magické rituály.

Samozvaný čaroděj u soudu

Ústecký soud se začal zabývat případem údajného věštce. Podle obžaloby nabízel samozvaný čaroděj Tomáš Dzurko svým klientkám podvodné magické rituály, za něž měl účtovat až statisíce korun. Muž tvrdí, že k žádnému podvodu nedošlo, a hájí se tím, že magické schopnosti skutečné má. Za své věštění si nechává platit nadále.

Své služby nabízí 32letý Tomáš Džurko z Děčína především přes internet. V posledních dvou letech vystupoval pod přezdívkami jako Věštica Verunka nebo Kartářka Cikánka Žaneta. Podle státního zástupce se internetový věštec mnoha tváří obohacoval tak, že uvedl zákazníka v omyl a způsobil mu svým jednáním značnou škodu. Tím se měl dopustit zločinu podvodu.

ČTĚTE TAKÉ: Podvodník obral seniorku z Liberecka o 160 tisíc. Starou paní dovedl ke zhroucení, zuří syn

Za rituál požadoval Džurko ihned zaplatit, leckdy se jednalo o stovky tisíc korun. Když se ale ženy zdráhaly peníze zaslat, začal jim podle znění obžaloby psát, že jim nebo jejich blízkým hrozí velké nebezpečí. „Živím se tím, mám na věštění živnost. Pokud s tím lidé nesouhlasí, mohou to jednoduše kdykoliv odmítnout,“ hájil se muž.

Jedna z jeho klientek mu poslala dohromady přes jeden a půl milionu korun. Za tento obnos si Džurko mimo jiné nakoupil masivní zlaté prsteny. Ty prý už stačil utratit ve hře na automatech. „Měla možnost služby reklamovat, bohužel to neudělala,“ řekl o jedné ze zákaznic. „Záleží na rozhodnutí soudu. Pokud mě zavřou, nedostane zpátky ani korunu,“ sdělil reportérům KRIMI Zpráv.

Hlavní líčení bude pokračovat k v srpnu. Obžalovanému hrozí v případě prokázání viny až osmiletý pobyt za mřížemi.

Věštění je rodová záležitost

Džurko se před soudem přiznal k tomu, že se své věštecké praxi stále věnuje. Měsíčně si prý vydělá i více než 80 tisíc korun. „Někdy jdu do kasina, něco utratím v rodině, mám tři děti, tudíž musím myslet na ně. Samozřejmě nejde ten celý obnos prohrát. Ale co s tím udělám, je přece moje věc,“ odpověděl na otázku, jak s vydělanou sumou nakládá.

Nadpřirozené schopnosti prý Dzurko získal po předcích. Podle svých slov se během minuty dokáže na dálku napojit na jakéhokoliv člověka. V soudní síni však své schopnosti předvést nedokázal. „Bylo mi hrozně špatně, musel jsem jít ven, dát si prášek. Musím mít na to svůj klid a čas. Tady to nejde, člověk je ve stresu, protože na něj míří kamery,“ vysvětlil. Na otázku, zda si je schopen předpovědět verdikt soudu, odpověděl, že rozhodně ne, jelikož jeho údajné schopnosti se mají projevit jen směrem k druhým.

Tagy:
rituál podvod Děčín Liberecký kraj soud Krajský soud v Ústí nad Labem věštba věštec Tomáš Džurko