Další brutalita ve jménu práva šaría: Za mimomanželský sex zmrskali páry rákoskou

Čtyři indonéské páry byly kvůli mimomanželskému sexu odsouzeny až k 20 ranám ratanovou rákoskou. V extrémně konzervativní provincii Aceh se totiž řídí právem šaría. Výprask rákoskou je v oblasti poměrně častým trestem i za znásilnění, pití alkoholu či homosexualitu.

Muži a ženy byli ratanovou rákoskou sešviháni veřejně. Podle webu Daily Mail páry před bitím ještě zkontrolovali lékaři, následně jim dozorci nasadili pouta na ruce a roušky na ústa a doprovodili je na koberec. Dvojice trestal muž zahalený v kápi. V některých případech se tito „vykonavači práva“ ve výprasku odsouzených střídají.

Veřejného bití se většinou účastní davy dychtivých diváků, ale kvůli pandemii koronaviru se trestání odehrálo uvnitř budovy a s malým okruhem pozorovatelů.

Trestá se pití alkoholu i homosexualita

Organizace, které chrání lidská práva, označily veřejný výprask za příliš krutý trest. K jeho konci vyzval také indonéský prezident Joko Widodo.

Bičování se v indonéské provincii Aceh používá k trestání různých zločinů. Oblast má jako jediná v zemi právní systém založený na právu šaría. Bitím lze trestat pití alkoholu, nemanželský poměr i homosexualitu.

V Acehu je asi 98 procent z téměř pěti milionů obyvatel muslimského vyznání. Region přijal právo šaría v roce 2001 poté, co mu byla udělena zvláštní autonomie. Šlo o pokus ústřední vlády potlačit dlouhotrvající separatistické názory.

Tagy: