Intimní radovánky přišly homosexuální pár draho. Muže zmrskali rákoskou

Desítky lidí v indonéské provincii Aceh byly svědky toho, jak se dva muži ve věku 27 a 29 let svíjeli bolestí a prosili o milost. Podle práva šaría byli odsouzeni k 80 ranám ratanovou rákoskou kvůli své homosexualitě. Místní je přistihli při sexuálním styku.

Podle šéfa policie v Acehu Hera Triwijanarka byli muži zatčeni v listopadu poté, co místní začali mít podezření ohledně jejich sexuality. Vnikli tedy do jejich pronajatého pokoje, kde byla dvojice přistižena při sexu.

Během trestu se střídalo pět vymahačů v hábitech a kuklách. Při bičování se jednomu z nich rákoska dokonce zlomila, okamžitě však byla vyměněna. Podle webu Daily Mail byl průběh trestu na okamžik pozastaven a trestaným bylo umožněno se napít vody. Matka jednoho z mužů při pohledu na „mrskání“ svého syna omdlela.

Každý z „hříšníků“, jak byli označeni místními, dostal po 77 ranách, tedy o tři méně, než byl původní záměr. Předtím si totiž muži odseděli tři měsíce ve vězení a měsíc v cele odpovídá ubrání jedné rány rákoskou.

Gayové ten den nebyli jediní, které neminul trest. Čtyři další dostali 17 ran za mimomanželské vztahy, mezi kterými byla i žena, a 40 úderů obdržel provinilec za nadměrné pití alkoholu.

Triwijanarko uvedl, že má podezření hned na několik míst, kde docházelo v případě různých dvojic k homosexuálním praktikám, které je obtížné odhalit. Vyzval veřejnost, aby jakékoliv podezřelé chování hlásila.

Přísné dodržování práva šaría

Skupiny pro lidská práva veřejné výprasky kritizují a považují je za nelidské a kruté. Indonéský prezident Joko Widodo vyzval k jejich okamžitému ukončení.

Bičování se v Acehu používá k trestání různých zločinů. Nejkonzervativnější indonéská provincie má jako jediná založena svůj právní systém na právu šaría. Bičováním lze trestat pití alkoholu, nemanželský poměr i homosexualitu.

Region začal využívat náboženské právo poté, co mu byla v roce 2001 udělena zvláštní autonomie, což je pokus ústřední vlády potlačit dlouhotrvající separatistické povstání.

Tagy: