Zabíjel za pomocí zombie drogy. Soud v Olomouci rozhodl o jeho trestu, odsedí si 11 let

Vrchní soud v Olomouci se zabýval smrtí ženy, kterou její přítel předávkoval výluhem z fentanylové náplasti.

Soud řeší případ dívky předávkované fentanylem

Neobvyklým případem smrti ženy, kterou její přítel předávkoval výluhem z fentanylové náplasti, se v úterý zabýval Vrchní soud v Olomouci. Muže poslal na 11,5 roku za mříže. Žena, která drogu připravila, ve vězení stráví dva roky. O fentanylu se mezi odborníky i narkomany mluví jako o nebezpečné zombie droze s extrémně silnými účinky.

Petra Poláková a Martin Bystroň, oba závislí na drogách, v úterý usedli na lavici obžalovaných. První jmenovaná připravovala z fentanylových náplastí výluh, kterým Bystroňovi platila za to, že u něj může přespávat. Oba si ho píchali přímo do žil. Jednou večer si ale Bystroň tajně půl dávky nechal a rozhodl se podělit se také se svou družkou.

ČTĚTE TAKÉ: Případ zabití čtyřletého chlapce v Mostě: Matka u soudu označila viníka, z jejích slov mrazí

„Obžalovaný Bystroň aplikoval poškozené látku fentanyl poté, co obžalovaná Poláková usnula,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Stanislav Cik. Muž své přítelkyni fentanyl podal i přes varování Polákové, že je výluh z náplasti velmi silný. Jeho družka byla navíc silně opilá a užívání tvrdých drog vždy odmítala. Předávkování fentanylem nepřežila.

Poláková za nedovolené nakládání s drogou stráví za mřížemi dva roky, Bystroň 11,5 roku. Státní zástupkyně ve svém odvolání požadovala vyšší trest i pro obžalovanou ženu. Ta ale podle soudu za smrt poškozené nemůže. „Obžalovaná Poláková za smrt poškozené neodpovídá, protože předpokládala, že si Bystroň aplikoval celou dávku fentanylu,“ dodal Cik.

„Co se týče právní kvalifikace, budeme zvažovat podání dovolání. Definitivně se ale rozhodneme po dohodě se svým klientem,“ sdělil obhájce Bystroně Přemysl Hradečný. Obhájce Polákové se médiím k rozsudku nevyjádřil.

Konečné rozhodnutí soudu si do jednací síně přišel poslechnout i bývalý partner mrtvé ženy, který s ní má dvě dcery. „Má ještě mladšího syna, který také zůstal bez matky. Nikdy drogy nebrala, byla hodný člověk. Jen měla problémy s alkoholem, proto také náš vztah skončil,“ řekl CNN Prima NEWS.

Fentanylové náplasti se používají hlavně u onkologických pacientů trpících silnými bolestmi. I z použité náplasti se přitom dá vyrobit až 5 dávek drogy, která je padesátkrát silnější než heroin. Podle účinků fentanylu na drogově závislé se mu říká zombie droga. Pro snadnou dostupnost se jeho obliba rychle zvyšuje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zvrat v případu zabití čtyřletého chlapce v Mostě. Soud vyslechl znalce, zváží zásadní změnu

Tagy: